23 NİSAN 1920; Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. ATATÜRK; “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir!” diye açıkladı, o gün, “HAKİMİYETİ MİLLİYE BAYRAMI” oldu ve çocuklara armağan edildi. 1923'te “ÇOCUKLARIN ROZET BAYRAMI”, sonrasında “ÇOCUK BAYRAMI” adını aldı, 1929'da iki bayram birleştirilerek “HAKİMİYETİ MİLLİYE VE ÇOCUK BAYRAMI" oldu... "23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI" Kutlu Olsun! Türk çocukları başta olmak üzere bütün çocuklar daima özgür, güvende ve mutlu yaşasın…

Ankara’da Uluslararası Türk Akademisi’nin tanıtımı yapıldı

TURK AKADEMİSİ TANITIM ODUL (45)

Merkezi Kazakistan’da bulunan Uluslararası Türk Akademisi’nin tanıtım ve ödül toplantısına Türkiye’nin önde gelen devlet adamları, kanaat önderleri, uluslararası teşkilat başkanları, tanınmış bilim adamları ve medya mensupları katıldı.
Türk Dil Kurumu binasında gerçekleştirilen tanıtım programının ilk bölümünde Türk Dil Kurumu’nun Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Ahmet Cevat Acar Türk Akademisi hakkındaki fikirlerini paylaştı. Arkasından Kazakistan Cumhuriyetinin Ankara’daki Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakan Müsteşarı Yusuf Tekin ve Türkiye’nin eski Kültür Bakanı Yalçın Topçu konuştu.
Program başlangıcında ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun gönderdikleri kutlama mesajları okundu.
Kazakistan’ın Ankara büyük elçisi Canseyit Tüymerbayev konuşması sırasında “yeni sorulara eski cevaplar değil, yeni cevaplar verilmeli” diyerek genelde Türk dünyası, özelde ise Türkoloji alanında daha fazla araştırma yapılması gerektiğine dikkat çekti. Atalarımızın bize bıraktığı zengin miras olduğunu hatırlatan Büyükelçi bu zenginlikleri gelecek nesle aktarmada akademisyenlere büyük görevler düştüğünü belirtti.
Türk dünyası çalışmalarının öncelikle birbirimizi tanımak ve kendimizi dünyaya tanıtmaktan geçmesi gerektiğini belirten Tüymebayev ortak alfabe, ilmi araştırma,manevi değerleri koruma, milli terbiye meseleler üzerinde durdu. Büyük elçi Türk dünyası entegrasyonu için uzmanlar hazırlamak ve Türkoloji alanında dünya standartlarına yükselmek amacıyla diğer kurumlarla beraber işbirliği yürüten Uluslararası Türk Akademisine başarılar diledi.
Akademi Başkanı Darhan Kıdırali ise merkezi Astana’da bulunan akademinin “Yitik malı tekrar elde etmek için yola çıktığını” vurguladı. Türk dünyası bilim adamlarının buluşma platformu olan akademinin şimdiye kadar hayata geçirdiği bilimsel projeler ve uluslararası etkinlikler hakkında detaylı bilgi veren Kıdırali, gerçekleşen en önemli projenin ortak Türk Tarih ders kitabı olduğunu belirtti. Ortak edebiyat ders kitabının hazırlanmakta olduğu müjdesini veren Akademi başkanı “Atalar Mirası” adlı 30 cilt araştırmanın da yayınlanacağını vurguladı.
Darhan Kıdırali Türk akademisi bünyesinde bulunan Türk Kütüphanesi ve Türk Müzesi hakkında da ayrıntılı bilgi verdi.
Toplantının ikinci bölümünde Türk Dünyası’na ve Türk Dünya’sının araştırılmasına önemli katkıda bulunan devlet ve bilim adamlarına ödüller takdim edildi.
Bu yıl 100. yıl dönümünü kutladığımız büyük Türk bilim adamı, dünyaca ünlü tarihçi Prof.Dr.Halil İnalcık ile tanınmış Türkolog Prof.Dr.Zeynep Korkmaz ve Türkiye’nin önde gelen devlet adamlarından Hasan Celal Güzel’e Türk Akademisinin Altın Madalyası takdim edildi.
Türk Akademisi Altın Madalyası daha önce Türkiye’nin on birinci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’e verilmişti.
Programın son bölümünde ise “Yesevi” sanat topluluğu Kazakistan’dan gelen usta kopuzcu, Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Alkuat Kazakbayev ile beraber Türk Dünya’sının nadide eserlerinde oluşan bir konser verdiler.

TURK AKADEMİSİ TANITIM ODUL (17)TURK AKADEMİSİ TANITIM ODUL (25)

TURK AKADEMİSİ TANITIM ODUL (42)

Torgın Sultankızı

1975 yılında Kazakistan’ın batısında doğdu. Orta ve lise eğitimini memlekette tamamladıktan sonra üniversite için Türkiye’ye geldi. Gazetecilik mezunu olan Torgın Sultankızı, yayıncılık alanında çalışıyor.

Bunlar ilginizi çekebilir...

Bir yanıt yazın