Azerbaycan'da 7 Şubat 2024 Çarşamba Günü Yapılan ve 30 Yıl Sonra Ermeni İşgalinden Kurtarılan Dağlık Karabağ Bölgesinde de Sandıkların Kurulduğu, 8. Cumhurbaşkanlığı Seçimini, Mevcut Cumhurbaşkanı İlham ALİYEV Büyük Farkla Kazandı. Yeni Dönem, Kardeş Azerbaycan Devleti ve Halkı için Hayırlı, Uğurlu olsun…

Hedef Belirlemenin Gücü

IMG_1814

Hedef; insana yaşamak ve ilerlemek için gerekli motivasyonu sağlayan, içsel bir enerji kaynağıdır. Hayatta sımsıkı tutunduğunuz ve tüm kalbinizle istediğiniz bir hedefiniz varsa; hiçbir engel ya da problem sizi yıldıramaz. Hayatta hedefi olmayan insanlar, denizin içinden savurup attığı çakıl taşlarına benzer. Öylesine dağınık, yalnız ve amaçsız…İnsan hayatta tıpkı bir nehrin içerisindeymiş gibi akıntıya takılıp gider, Günlük olayların akışına öyle kaptırmışlardır ki kendilerini hangi yöne gideceklerine karar veremezler.(Anthony Robins Niegara Sendromu) Ancak sonuna, yol ayrımına geldiklerinde düşmekte olduklarını fark ederler. Kişinin kendisi için saptadığı hedefler, bunun neticesinde verilen kararlar ve uygulanan eylemler sizi bu nehrin kurbanı olmaktan ve sert düşüşten korur. Hedefleri olan insan akıntıda nereye yol alacağını bilir, Nasıl yapacağını hakkında fikir sahibidir. Denediği yol sonuç vermese bile; Hedefe giden başka yolların olduğunu bilir. Bir yol onu yanlış yöne çıkardığında orada öylece pes edip durmak yerine yenisini dener. Mutlaka denediği yollardan biri onun yolu olacaktır. Hedef kişinin hayat yolunda taşıdığı altın pusulası, kaybolduğunda yönünü bulmak için baktığı kutup yıldızıdır.
Hedefler insana yaratıcılık kazandırır. Çünkü o hedefe gitmek için devamlı yenilikler planlar, deneyimlersiniz. Tabi burada önemli olan hedef ve hayali birbirine karıştırmamaktır. Hayal sadece düşünsel bir kurgudur, eylem gerektirmez. Hedef ise bir hayali alıp, onu planlayıp, sorgulayıp, eylemlere dönüştürmektir.
Hedef insana planlı, kararlı ve disiplinli olmayı öğretir. Aynı zamanda, hedefle birlikte azimli ve tecrübeli olmayı deneyimlersiniz. Başarılı şirketlerin günlük, haftalık, yıllık hatta on yıllık hedefleri bile bellidir. Çünkü gideceğin yolu bildiğinde, iş sadece bunu nasıl yapacağına kalır.
Bir hedefi belirlerken, dikkat etmenizi önereceğim bazı uygunluk kriterleri vardır. Öncelikle, kendinize bu hedefi gerçekten isteyip, istemediğinizi sorun. Ve tabi ki bunu neden istiyorum sorusunu. Eğer hedefinizde kararlıysanız ve bunu gerçekten istiyorsanız sıradaki adım; hedefinizi olumlu olarak ifade edin. Hedefi olumlu halde ifade etmek nedir? Diye düşünebilirsiniz. Dikkat ediniz, insanlar daha çok istedikleri veya gelecekleri hakkında duygu ve düşüncelerini ifade ederken genelde istemediklerine odaklanırlar. Örneğin, sigara içmek istemiyorum vb. Ancak beyin İSTEMİYORUM veya YAPMAYACAĞIM kelimelerini algılamaz. Zaten bu kelimeler de sizi hedefinize ulaşırmaz. Bu nedenle istemediklerinize değil istediklerinize odaklanın. Hedefinizi olumlu bir cümle haline getirin mümkünse yazın. Çünkü bildiğiniz gibi söz uçar yazı kalır. Üçüncü adım, Hedef kişinin öz denetiminde olmalıdır. Hedefinizin gerçekleşmesi size mi yoksa dış etmenlere mi bağlı? Örneğin; takım sporları yapıyorsanız ve hedefiniz şampiyon olmaksa, bu sizin öz denetiminiz altında değildir. Bu bir dış etmendir ve ancak bütün takımın hedefi olursa gerçekleşebilir. Hedefinizin gerçekleşmesi tamamen size bağlı olmalı. Para, maddesel etmenler veya kişiler odaklı düşünürseniz o artık sizin hedefiniz olmaktan çıkar. Siz kendi çabanızla bu hedefi nasıl gerçekleştirirsiniz buna odaklanın. Dördüncü adım, hedef uygun bir büyüklükte olmalıdır. Bunun anlamı beklentileriniz ve mevcut potansiyeliniz arasında bir orantının olması gerekir. Eğer beklentileriniz çok büyükse bu üzerinizde aşırı bir gerilim durumu baskı yaratır. Tam tersi durumunda ise yani beklentileriniz potansiyelinize göre çok az ise motivasyonunuz düşebilir. Bu sebeple, kendi potansiyelinize göre hedefler seçip ona odaklanıp, yapabileceğinizin en iyisini yapmak, var olan potansiyelinize göre hareket etmek başarıya ulaştırır. Beşinci adım, hedefler somut ve detaylı ifade edilmelidir. Hedefinizi somutlaştırmak için 5N 1K sorularını sorabilirsiniz. Bu soruları hedefe uyarlarsak; ne, neden, ne zaman, nerede, nasıl, kiminle? Şeklinde sorabilir ve yazarak detaylandırabilirsiniz. Son adım, Kontrol adımıdır. Hedefler ekolojik olarak uyumlu mu? Bu şu anlama gelir. Hayatınızda bir şeyler değiştiğinde bu hayatınızdaki her alanı etkiler. Örneğin, yeni bir işe başladığınızda bu durumdan sadece siz değil eşiniz, dostunuz, çevreniz herkes etkilenir. Çünkü fazla mesai saatleriniz ailenize, arkadaşlarınıza daha az vakit ayırmanız anlamına gelir. Ya da yeni bir eş, arkadaşlarınızla daha az görüşmeniz, bekârlık döneminde ki alışkanlıklarınızı değiştirmeniz demektir. Burada kendinize sorunuz: Hedefim yolunda ilerlerken hangi engellerle karşılaşabilirim? Bu hedef için nasıl fedakârlıklar yapabilirim? Hedefimi gerçekleştirmem durumunda ailem, arkadaşlarım, çevrem nasıl etkilenir? Bütün bu sonuçların sorumluluklarını üzerime almaya hazır mıyım? Hedefin getiri ve götürülerini karşılaştırınız.
Eğer bütün bu kriterleri bitirip, hala hedef yolunda ilerliyorsanız, hedefinizi ve yolunuzu size hatırlatacak küçük bir obje seçin. Bu bir oyuncak, anahtarlık, kolye veya aksesuar olabilir. Kendinizi zayıf hissettiğinizde ve ihtiyaç duyduğunuzda onu çıkarın, bir süre üzerinizde tutun. Bırakın o size amacınızı hatırlatsın…

Bunlar ilginizi çekebilir...

Bir yanıt yazın