Azerbaycan'da 7 Şubat 2024 Çarşamba Günü Yapılan ve 30 Yıl Sonra Ermeni İşgalinden Kurtarılan Dağlık Karabağ Bölgesinde de Sandıkların Kurulduğu, 8. Cumhurbaşkanlığı Seçimini, Mevcut Cumhurbaşkanı İlham ALİYEV Büyük Farkla Kazandı. Yeni Dönem, Kardeş Azerbaycan Devleti ve Halkı için Hayırlı, Uğurlu olsun…

Kazakistanlı Uygur Yazar Ahmetcan Aşiri’nin İDUKUT Romanı Tanıtıldı

IMG_0781

Kazakistan Büyükelçiliği’nde Kazakistanlı Uygur yazarı, Ahmetcan Aşiri’nin (Ahmetcan Aşirov) İDİKUT romanını tanıtmak üzere toplantı düzenlendi. Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Prof. Dr. Canseyit Tuymebayev (Zhanseit Tuimebayev)’in ev sahipliğinde 23 Mart 2016 tarihinde yapılan toplantıda, Kazak Büyükelçi Ahmetcan Aşirov, Uygur Yazar Ahmetcan Aşiri, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu, Prof. Dr. Hülya Kasapoğlu Çengel, Yrd. Doç. Dr. Aysun Demirez Güneri gibi kişiler konuşma yaptılar. Toplantı sonunda Ahmetcan Aşiri romanını imzaladı.

IMG_0776

Kazakistanlı Uygur yazar Ahmetcan Aşiri, 20 Temmuz 1938 yılında Kazakistan Cumhuriyeti Almatın Vilayeti Çilek ilçesi Malivay köyünde günümüzdeki adı ile Emgekçi Kazak nahiyesi dünyaya gelmiştir. Kazakistan Devlet Üniversitesi’nin Filoloji fakültesinden mezun olan yazar,  “Komünizm Sancağı” Gazetesinde yazar, Kazakistan Yazaralar Birliğine bağlı Uygur edebiyatı bölümünün başkanı ve Kazakistan Yazarlar Birliğinin Başkan Yardımcısı gibi görevlerde bulunmuştur. Sanatsal çalışmalarına 1956 yılından itibaren başlamış olan yazarın  “Sabah Meltemi” ile “Çeşit İnsanlar” ilk yayınlanan hikâyeleridir.  Birçok eseri, Rus, Kazak, Özbek, Ukrayna, Kırgız dillerine çevrilmiştir.

Aşiri’nin “Ölmeyenler”, “Mukamcı”, “Dikan”, “Epçil” (kullanışli), “İdikut” piyes oyunları Kazakistan Devlet Uygur Müzik Tiyatrosunda sahnelenmeye devam etmektedir. “İdikut” (2009) ve çağdaş dramaları ile “Yalguz Yalpuz” (Yalnız Nane)” gibi eserleri, Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Uygur Tiyatrosu’nda; “İdikut” romanı, 2003 yılında Kazakistan Cumhuriyeti Uygur Hami Kulübünün “En Yüksek İlham” ödülüne layık görülmüştür.

Yazarın İdikut romanı, ünlü Kazak tiyatro sanatçısı Yalkun Şemiyev’in yönetmenliğinde sahneye uyarlanmış ve yazara Orta Asya devletleri III. Uluslararası Tiyatrolar Festivali’nde “Sanat Adamı” unvanı verilmiştir. Bu drama, 2012’de Kazakistan Yazarlar İttifakı tarafından uluslararası “Alaş Ödülü” mükâfatına da layık görülmüştür.  “İdikut” romanının devamı olan “Barçuk Art Tekin” romanı Almatı’da, “Atamura”, “Dili Ziya” romanı 2013 Yılında Moskova’da “Ladomir” yayınevi tarafından Rusça ve Uygurca olarak yayınlanmıştır. Kazakistan Cumhuriyeti Tiyatro Çalışanları Birliği’nin üyesi olan Aşiri 2014 yılında, Kazakistan Yazarlar ve Tiyatro Çalışanları Birliği’nin “Enlikgül 2014” yarışmasında “Yılın Yazarı” unvanını kazanmıştır.

IMG_0779

Fotoğraflar- Hüseyin Küçükbulut

Nuraniye Ekrem

Doğu Türkistan’ın Artuş Şehri, 1 - Lisesi’nden (1978-1981) mezun oldum. Ön Lisan ve Üniversite eğitimimim için 1981 yılında Pekin’e gittim. Pekin Milletler Üniversitesi Çince Yüksek Okulu - Ön lisans (1981-1983), Pekin Merkezi Milletler Üniversitesi Türkoloji Bölümü - Lisans (1987-1989), Hacettepe Üniversitesi - Tarih Bölümü - Master (1990-1992), Hacettepe Üniversitesi – Tarih Bölümü - Doktora (1992-1999), TÜBİTAK - Hacettepe Üniversitesi - Doktora Sonrası ( 2008- 2009 ). Türk ve İslam tarihi açısından önemli hükümdar olan ve Karahanlıların 920-958 yılları arasındaki hükümdarı Abdülkerîm Satuk Buğra Han, 955 yılında dünyadan göçerken defnedildiği Atruş Kasabası bugün Doğu Türkistan’daki ticaretin kalbi sayılan bir şehir ve tarihi Türk şehri ve Divânu Lügati't-Türk'de, "Doğu Türk ilinde tanınmış şehir olarak tarif edilen Kaşgar’ın 35-40 KM Kuzeyindedir. 1987-1989 yıllarında Pekin Milletler İttifakı Dergisi’nde, 1999-2005 yıllarında ASAM’da, 2005-2006 yıllarında da TUSAM’da Uzakdoğu Pasifik Araştırmaları Masası Başkanı olarak çalıştım. Master, Doktora ve Doktora Sonrası eğitimlerim döneminde Türk Tarih Kurumu ve TÜBİTAK’da projelerde çalıştım. 2013 yılından beri Ankara Üniversitesi, DTC Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatı Bölümü’nde Orta Asya Türk tarihi, Türkiye’nin Orta Asya’daki bağımsız Türk Cumhuriyetleri ile ilişkileri ve Türk-Çin İlişkileri gibi dersleri vermekteyim.

Bunlar ilginizi çekebilir...

Bir yanıt yazın