Azerbaycan'da 7 Şubat 2024 Çarşamba Günü Yapılan ve 30 Yıl Sonra Ermeni İşgalinden Kurtarılan Dağlık Karabağ Bölgesinde de Sandıkların Kurulduğu, 8. Cumhurbaşkanlığı Seçimini, Mevcut Cumhurbaşkanı İlham ALİYEV Büyük Farkla Kazandı. Yeni Dönem, Kardeş Azerbaycan Devleti ve Halkı için Hayırlı, Uğurlu olsun…

1200 Yıllık Güç Sembolü

image3

Büyük güç sembolü olan Svastika, Avrupa’da kötü anıları hatırlattığı ve Hitler’i sembolize ettiği için kullanımı yasaklanmıştır. Hatta kullanan kurum ve kuruluşlar hakkında resmi soruşturma başlatma yetkileri mevcuttur.

Ancak, sembolün özüne inersek gayet pozitif güç sembolü olarak hatta mutluluk sembolü olarak bile kullanım alanları mevcuttur. Antik Anadolu Uygarlığı olan Frigya Medeniyetinde de svastika sembolüne sık sık rastlanmaktadır. Gerek kaya mezar süslemeleri, gerek mezar içi hazinelerindeki objelere işlenmiş olarak günümüze kadar ulaşmıştır.

Bu kadar güçlü bir sembolün kötülük amaçla kullanılmasını etik bulmasam da, gücünün yaratabileceklerinin bilincinde kullanıldığını düşünmekteyim. Çeşitli pozitif tedavi edici enerji sistemlerinde de aynı benzer sarmal semboller kullanılmaktadır. Örneğin tedavi edici enerji sistemlerinden Reiki’de de sarmal güç arttırıcı sembol günümüzde enerji terapistleri tarafından pozitif anlamda kullanılmaktadır.

Anadolu’muzun topraklarında birçok güç sembolü mevcuttur. Bu sembolleri tekrar tasarımcılarımızın yenilik ekleyip günümüze adapte ederek, çeşitli mobilya, tekstil v.b. gibi dekor amaçlı olarak hayata kazandırılmalıdır. Böylelikle tarihimizde yer eden Anadolu medeniyetlerimizi sanatımızda yaşatarak yeni nesillerimize aktarabiliriz.

Moda, tekstil ve ev dekorasyonun da her zaman etnik desenlerin modası tekrar eder. Ayrıca Avrupa modasının baş temsilcileri Versace, Gucci, Armani gibi markalar her dönem koleksiyonlarındaki tasarımlara etnik desen ve sembolleri sıklıkla kullanmaktadırlar.

Gücümüze güç katacak Anadolu’muza ait sembolleri hayatımızın içerisinde her daim yer vermemiz bizim kültürümüzün bir parçasıdır. Herkesin evinde, çantasında bulunan nazar boncuğu da kültürümüzün mirasıdır. Nazar boncuğu gibi bu tarz sembollerde takı ve dekoratif obje olarak tekrar kullanıma teşvik edilmelidir.

image1

Melis Üregen

1987 yılında İstanbul'da gözlerimi açıp, hayatıma evlenerek Ankara'da devam etmekteyim. Marmara Üniversitesi Heykel bölümü ve Beykent Üniversitesi Tekstil Moda Tasarım bölümü yüksek lisans mezunuyum. Yüksek lisans tezimi "Antik Anadolu Medeniyeti Frigya Uygarlığı Desenlerinin Tekstil Desenlerine Uyarlanması" üzerine yazdım. Tekstil tasarım asistanlığı iş deneyimlerime şimdi kişiye özel tasarımlar yaparak devam etmekteyim.

Bunlar ilginizi çekebilir...

Bir yanıt yazın