23 NİSAN 1920; Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. ATATÜRK; “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir!” diye açıkladı, o gün, “HAKİMİYETİ MİLLİYE BAYRAMI” oldu ve çocuklara armağan edildi. 1923'te “ÇOCUKLARIN ROZET BAYRAMI”, sonrasında “ÇOCUK BAYRAMI” adını aldı, 1929'da iki bayram birleştirilerek “HAKİMİYETİ MİLLİYE VE ÇOCUK BAYRAMI" oldu... "23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI" Kutlu Olsun! Türk çocukları başta olmak üzere bütün çocuklar daima özgür, güvende ve mutlu yaşasın…

Turkuaz Dinginliği

3410355715_11f0a5d0f7_b

Fotoğraf Parvin

Tarihte Türk kelimesinin ilk geçtiği devlet olan Göktürklerin rengi olması nedeni ile Turkuaz adını Türk kelimesinden almaktadır. Turkuaz tarihi çok uzun dönemlere dayanmaktadır. Antik uygarlıklardan modern zamanlara dek turkuaz taşı popülerliği önemli bir rol oynamıştır. Bilinen en eski turkuaz üreten bölgelerden biri m.ö. 2000 yıllarında Pers bölgesidir. Erken dönem pers uygarlıklarında mavi renk güzel ve uğurlu anlam taşımaktaydı gökyüzü rengi olarak bilindiğinden. Turkuaz ya da “Türk Mavisi” camgöbeği renginin hafifçe mavi tonudur. Osmanlı döneminde, İznik Çinilerinde mimari birçok yapıda sıklıkla kullanılmıştır. Bu eşsiz güzel enerjiye sahip rengi yaşadığımız ortamlara taşımalıyız. Böylelikle turkuaz rengi hayatımıza eşsiz dinginliğini katacaktır.

turkuaz yatak

Yatak odası bizim özel mabedimizdir. Orayı her gün arındırıp güzel enerjilerle renklendiririz. Çünkü uyku bizim için çok değerlidir. Uyuyacağımız yatak odasında lüks otel konforunu yaşamak isteyenlere özel yazımızda turkuaz yatak odalarına örnek olabilecek dekorasyon önerisi ve duvar rengi örneklerine yer verdik.

Türk mavisi ve Camgöbeği rengi olarak bilinen renk turkuaz taşı firuzeden geldiği söylenmektedir. Bu renk geçmişten ders çıkarabilen ve gündelik olaylara yepyeni enerji ile yaklaşabilen insanlar tarafından benimsenmektedir.

Turkuaz renk mavi ile yeşilim muhteşem uyumunu göstermektedir, Son derece dinlendirici bir renktir. Bu özelliğiyle baş ağrısını yok eder, alerji tedavilerinde tercih edilen bir renktir.

Tüm bu olumlu etkileri mevcut iken neden yatak odamız turkuaz rengi olmasın ki! Turkuaz yatak odaları için sizi teşvik edecek birbirinden güzel yatak odası resimlerini incelemeyi unutmayın. Yeni evlenen çiftler yatak odalarını seçerken turkuaz rengine uyumlu yatak odası eşyaları tercih edebilir. Anne adayları çocuklarının odasının renginde henüz karar vermedilerse turkuaz rengini seçebilirsiniz.

turkuaz yatak odaw

Turkuaz yatak odası önerilerimiz de isterseniz yatak odasının tek bir duvarını turkuaz rengi yapabilirsiniz mesela yatak başınızın denk geleceği duvar turkuaz renk olur diğer duvarlar beyaz olabilir. Ya da tavan ve yatak başlığının duvarı turkuaz renk boyanır diğer duvarlar beyaz olabilir.

Tamamen bembeyaz bir odada yatak başınızın kumaşını turkuaz renk seçerek yastıklar ve dekoratif objelerle turkuaz renginin hâkimiyetini arttırabilirsiniz. Turkuaz rengine destek verebilecek bir diğer renk ise mercan kırmızısı bu renk uyumunu okyanuslardaki turkuaz renginin içinde yer alan mercanları hayal ederek  yeniden tasarlayabilirsiniz. Mesela Turkuaz yatak odasında halı rengi ve birkaç dekoratif yastık kılıfında mercan kırmızısını tercih edebilirsiniz. Ayrıca açık bej rengini de turkuazı destekleyecek renk olarak seçebilirsiniz. Mesela turkuaz bir duvar bej rengi kumaş kaplanmış yatak bağlığı oldukça uyumlu olacaktır.

Huzuru önce içinizde yaratıp sonra yaşadığınız mekânlara taşırsanız, bu enerji aktarımı size her zaman yansımasını gösterecektir. Keyif dolu enerjiler sizinle olsun.

 

Melis Üregen

1987 yılında İstanbul'da gözlerimi açıp, hayatıma evlenerek Ankara'da devam etmekteyim. Marmara Üniversitesi Heykel bölümü ve Beykent Üniversitesi Tekstil Moda Tasarım bölümü yüksek lisans mezunuyum. Yüksek lisans tezimi "Antik Anadolu Medeniyeti Frigya Uygarlığı Desenlerinin Tekstil Desenlerine Uyarlanması" üzerine yazdım. Tekstil tasarım asistanlığı iş deneyimlerime şimdi kişiye özel tasarımlar yaparak devam etmekteyim.

Bunlar ilginizi çekebilir...

Bir yanıt yazın