Azerbaycan'da 7 Şubat 2024 Çarşamba Günü Yapılan ve 30 Yıl Sonra Ermeni İşgalinden Kurtarılan Dağlık Karabağ Bölgesinde de Sandıkların Kurulduğu, 8. Cumhurbaşkanlığı Seçimini, Mevcut Cumhurbaşkanı İlham ALİYEV Büyük Farkla Kazandı. Yeni Dönem, Kardeş Azerbaycan Devleti ve Halkı için Hayırlı, Uğurlu olsun…

Endüstri 4.0

Her şey Bugün; Hiçbiri yarın değil!

Yakın zaman önce bir Cumartesi günü mütevellileri içinde bulunduğum Avrasya Bir Vakfında, her Cumartesi devam eden konferanslarından biri daha sunuldu. Bu yazıda o Endüstri Konferansı sırasında tuttuğum notları sizlerle paylaşmak istiyorum. Not alamadığım bir iki noktayı konuşmacı Ali Rıza Ersoy tamamladı. “…Ümit edilir ki, yeni bir devrim niteliğinde görülen bu meseleden Türkiye uzak kalmasın. Araya yıllar, on yıllar girmeden rekabet ortamındaki yerimizi alalım.”  Alanla ilgili bahsetmek istediğim hususlar çok olduğu için iki bölüm halinde takdim edeceğiz konuyu.

İnsanımız yeni olan şeylere dikkat kesiliyor. Bir de sunum düzgün oldu mu değmeyin gitsin.. Endüstri, son zamanlarda çok önem atfedilen bir konu idi.. Konuşmacılar da çok iyi olunca, iki buçuk saat, kimse yerinden kıpırdamadan dinledi. Pek çok kişi de notlar aldı. Bu çok önemli konunun ele alınmasını sağlayan, Partisinin Genel Başkan Yardımcılarından Sakarya E. Milletvekili Yalçın Koçak’a teşekkür borcumuz var. Bir de beklentimiz var:  Gelişmenin yükselerek devam ettirilmesi.. Helvadan sonra pilav gelirse ilgi azalırmış!..

Konferansı, Bir Alman firmasının Türkiye Genel Müdür Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi,  Elektronik Yüksek Mühendisi Ali Rıza Ersoy verdi. Yakın zamanlarda sıkça duyduğumuz “Endüstri 4.0”ı çok iyi anlattı. Hem de herkesin anlayacağı bir dille. Kendisini kutluyorum.
Konferansı yöneten İsmail Tokalak’tan bir not: “…Firmanın Türkiye’de birkaç milyon Alman Markı zarar ettiği bir dönemde Ali Rıza Ersoy’u yönetime getirmişler ve daha ilk yıl, önceki yılın zararından fazla kâra geçirilmiş şirket. Şimdilerde nerede bir sıkıntı varsa Ali Rıza Bey imdada çağrılıyor. Ali Rıza Bey sadece Firması içinde değil, TÜSİAD’da ve Türkiye genelinde de 4.0’ın ne olduğunu anlatıyormuş ki; endüstrideki gelişmeleri, sanayi devrimi gibi yüz yıl geriden takip etmeyelim.. Erken harekete geçip dünya ile rekabet edebilelim…”

İşte 4,0 teknolojisi hakkında tutabildiğim bazı notlar:

Önce 4,0’a nereden gelindiği anlatıldı.

” Birinci basamak: Sanayi devrimidir.  İkincisi Elektrik devrimi, üçüncüsü ise dijital devrim…  Ve nihayet 4,0 devrimi… İlgili firmada Türkiye’de üç bin kişi çalışıyor, sadece ikisi Alman.  Firmanın Ar-Ge bölümünde ise 400 civarında genç çalışıyor. Tamamı 35 yaşın altında.  4.0 ticari bir konu. 3.0 ve 4,0 teknolojisini görüyorsunuz. “Her şey bugün, hiçbiri yarın değil” esasıyla yönetiliyor. Davet sistemi var. Ortağımız/Partnerimiz olun diye mektuplar yazılıyor iş dünyasına. Yani, klasik işletmecilik değil.

İlk uçak İtalyanlar tarafından bize karşı Trablusgarp savaşında kullanıldı. Önceden uzaktan gelen top güllesine karşı sipere giriyordunuz, önünüze toprak yığıyordunuz, ama bu sefer bomba tepenizden geliyor!.. Bizim savaş malzemeleri katırlar, develer üzerinde diye uçağı kasıtlı olarak alçaktan uçuruyorlar ve hayvanlar öylesine ürküyorlar, uzaklara kaçıyorlar ki yeniden yükleri toparlayıp yola koyulmak günler alıyor… Ne yapacağım diye şaşıyorsunuz. İşte, yeniden şaşırmamak için 4,0’ı iyi bilmeliyiz. Erken dönemde almalıyız.

Sanayinin dijitalleşmesi=4.0 Entrprise, işletmenin tamamen dijitalleşmesini; şirketin, toplumun tamamının dijitalleşmesini, değişimini gözlemleyeceğiz. Eskiden Google Trends’e yazınca sadece bir grafik çıkıyordu. Şimdi çok değişti durum. 2015 sonunda konuşulmaya başladı 4.0. 16 ay önce. www.endustri4.0.com formatı var.  Sinsinati’de elektrikle ilk defa karşılaştılar. Motor dönüyor, bant ilerliyor, seri üretim başlıyor. Hayvanın yüzülmesi, işlenmesi hız kazanıyor. Nasıl ki; elektrikle çalışınca otomasyonla tanışıldı, refah seviyesi bir tık arttıysa…”

ÇİN TEHDİDİ:

 Ciddi tehditle karşı karşıyayız. Bu tehdit Çin’den geliyor. Tüm Avrupa’nın 2006 üretimi 550 milyar EU, 2016 üretimi ise 620 milyar. Çin tek başına 580 milyara ulaşmış. ABD 290’da takılmış kalmış. Rusya’nın lafı bile olmaz. Endüstrinin üretim krallığı Batı’dan Doğu’ya geçiyor.

Krallığın kaptırılmış olması Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor. 4.0 krallığın geri alınması demek, olabilir.  

Üç konu var:

1.Pazar çıkış hızı. Doğu taklit edemeden, bir sonraki nesli çıkaracağız.

2.Esneklik. Doğu insanları düşük ücretle köle gibi çalıştırarak fiyatta öne çıkar. Esneklik tam olsun ki rekabet edilsin. Üretimde esneklik, kişisellik hâkim olacak. Merkel Fuara katıldı, hemen onun sevdiği kokulardan parfüm oluşturuldu, parfüme anında adı yazıldı ve hediye edildi. Parfümü kişiselleştirdiler. % 15 fazla ödeyip kişiye özel ürün elde edilecek 4.0’la.

3.Verimli olmak., Çin’den ucuza üretmek. O teknoloji var artık. Çin’den ucuza üretilebiliyor. Apple üretimini Çin’den Almanya’ya getirdi. NİKE’da bugünlerde Çin’den yurduna dönüyor. İnsanı sistemden çekince hatasız çalışıyor. Milyonda 12 hata olabiliyor. Bu hata değildir. Biliyoruz ki trafik kazalarının onda dokuzu insan hatasından. Şimdi sistem uçuruluyor. Pahalı olan insan. İnsanın olmadığı fabrikalar kurulursa 4.0’a âşık olunur.  Çünkü 4.0 insan severdir. Mavi yakalıya ömrü boyunca aynı vidayı sıktırmak insani değildir.  4.0, Gezegen severdir. Takım kurma kabiliyeti sayesinde az enerji kullanıyor. 365 gün 24 saat çalışıyor, hastalık yok, hata yok, ışık yok. Kullandığı az miktardaki enerjiyi de güneşten alacak.

2012’de Alman hükümeti 50 kişilik takım kurdu. 2103’te Alman endüstrisini 20 yılda 3.0’ dan 4.0’a geçireceğiz raporu çıktı. 10 ay sonra biz Türkiye Siemens olarak: “Ey ülkem, ıskalamayalım. 1.Sanayi devrimini 10 yıl, 2.sini 40 yıl geç kavrayan Türkiye bunu ıskalamasın dedik. Ve ıskalamayacağımız kesinleşti. Davos’ta 4.0 konuşuldu. Uludağ’da 140 iş adamının katıldığı TUSİAD ekonomi forumunda 4.0 konuşuldu. 2015’de 24 bin kişiye 4.0’ın önemini anlattım. 30 üniversitede konferanslar verdim. Toplum artık 4.0’ı konuşmaya başladı. Konuyla ilgili günde iki mail alınca sevinirdik şimdi artık 40-60 mail alıyoruz günde. “3.0, elektronik ve otomasyondu. 3.0’a geldim. Şimdi 4.0‘a nasıl geçerim” diye soruyorlar iş adalarımız. 4.0, siber fiziksel sistemler, BİT’ler, atomlar dünyası.. 3 boyutlu simülasyonu yapmada Maserati.”

Artık; üretimde günlük rapora gerek kalmadı. Raporlama anında olacak. Gerçek zamanlı olarak üretimi görebilecek yöneticiler.

 Endüstri 4.0 (2)

Gelecek, bugün demek.

Bu bölümde “Endüstri 4.0” konferansında tutuğum notların ikinci bölümünü takdim ediyorum, siz sevili okura:

Siber güvenliğin önemi ve yıkıcı Ar-Ge(inovasyon)den bahsediliyor. İnovasyonun yıkıcısı da mı olurmuş dedirtecek bir mevzu. Sevindirici bu husus, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı görevlilerinin 4.0 la yakından ilgileniyor olması.

Bilginin akışı yatay olur. Her an her şey konuşulacak. “Denizli’den ABD’li yüklü miktarda un istemiş. Sevinmişler. Ama bir şartım var demiş. Tohumdan gofretin içine girinceye kadar bütün safhalarını görmem lazım.” Müessesenin interneti olduğu gibi artık her şeyin interneti isteniyor. 2020’de 28 milyar nesnenin internete bağlanacağını zannediyorlardı, şimdi düzelttiler.. 40 milyara çıkacak. Google sizin nerede olduğunuzu biliyor. Artık TC yerine IP numaraları kullanılacak. Sözgelimi Arçelik’in yeni çamaşır,bulaşık makineleri internete bağlı olacak. Kaç saat kullanırsak o kadar ödeyeceğiz.

Yeni robotların adı KOBOT. Bununla ilgili Gebze’de kaba inşaatımız sürüyor. Kobotlardan bir tık ilerisi koklatlar olacak.. Şu anda Arçelik 3 kobot kullanıyor. Yaza 17 olacak. Kobotun yarısını kendileri yapıyor. Ford Otosan da öyle. Kobot’la Doğu, ‘üretim krallığı’nı Batı’ya teslim edecek. 2000 yılında 1 yılda üretilen bilgi bütün insanlık tarihi boyunca üretilen bilgiye eşitti. Teleks vardı. Faks gelince bayram ettik. İvmeler ivmelenecek artık.  Hızlılık söz konusu. Cep telefonunda 24 sensör vardı. Şimdi bilgiyi yazılıma döndürerek donanıma iletiyor.

Bilgiyi nerede işleyeceğim? Siemens buluta geçmeyi kabul etti. Buluta yapanlar ilerleyecek. Veri buluta gidecek, geri gelecek. Buluta bağlı değilsek zarardayız. Şimdi araba tamir eden kadın yok. Bulut sisteminde kadın arızayı bulacak, tamir edip yoluna devam edecek. Gözlükler robokop olacak. Bulut: Bulunduğunuz yerden dünyanın neresinde olduğunu bilmediğiniz binlerce server(in )olduğu bilgisayar sistemi. Uzaktan bağlanıp bilgisayar(lar)a, bilgi alışverişinde bulunacaksınız. Gökyüzü ile ilgisi yok!

SİBER GÜVENLİK:

Çok robot olunca hacker’lar ele geçirebilir. Rusya’daki hacker, Bursa’daki fabrikayı durdurur. Şu hesaba 1500 dolar yatır diye, talimat verebilir. Para yatırılınca fabrika işlemeye başlıyor. Önümüzdeki sonbaharda başlarsak 3-4 yıllık gecikmeyle 4.0 devriminde olacağız. Komşularımızdan iyiyiz bu konuda. Komşular bizim kadar Batıya entegre değil. Mühendisleri yok. Afrika’da girişimcileri yok. Bizim kadar gaza gelmeye müsait toplumları yok!  Çılgın Türkler bunu yapar. 2000 yılda Türkistan’dan Atlas okyanusuna kadar yürüyen başka millet yok.  4.0’ı başarınca orta gelir tuzağından çıkarız. Geçen yıl 3.8 büyüdük. 4.0 tehdit idi şimdi fırsata çevireceğiz. Batıyı doyurabiliriz.  www.endusbtri4.0.com  4.0 için 3 kitap yazıldı. Şimdi biz de oğlumla 4.0’ı yazıyoruz. Gençler 4.0 tartışmalarını iyi biliyor. 90 bin kişi 120 bin kere tıkladı. Ortak(Partner) olun diyoruz. Ben bu işi anladım. Ben de işin ucundan tutarım demektir partnerlik.

Almanya, 40 milyar EU yatırım yapacak. %3’ünü Ar-Ge’ye harcamazsanız, siz yoksunuz. Kompleks, kişisel ürünler gelecek.

Almanya büyüyemiyor yıllardır. Şimdi bununla 30 milyar EU artış bekliyor. 5-8 sene içinde bu teknoloji ile üretime geçeriz. 6 ay sonra Urla’ya yerleşiyorum. Sizi mahcup edeceğim…”

Almanya sanayi istihdamda % 6 büyümeyi hedefledi. 16 meslek 2020’de icra edilir olacak. Sosyal medya uzmanlığı eskiden var mıydı? Matematikçiler ve veri uzmanları en çok kazanıyor.  Kas kullanımından beyin kullanımına geçilecek.  Su buharı gelince işsizlik arttı mı?  Elektrik gücüyle işler yapılır olunca işsizlik azalmadı. Çin’de, Afrika’da orta sınıf yoktu. Şimdi Afrikalı diş fırçası kullanacak, ayakkabı giyecek. Böbreği organik olarak basacaklar üç boyutluda. Ömür yüz yılın üstüne çıkacak. Kirli işleri aptal robotlara bırakacağız. Niteliksiz iş gücünü nitelikli işgücüne çevireceğiz”. 4.0’ı ıskalamayacağız. 400 Ar-Ge’ci var bizde. Ar-Ge’de çalışan ‘mavi yakalı’yı geçince 4.0 başarılacak.”

OPEN-AÇIK YAZILIM:

Açık yazılımdan açık donanma geçiliyor. Devre şemaları açıktır. Açık inovasyon: Açık Ar-Ge.  Tesla elektrikli otomobili yapıyor. Yeni elektrikli aracın tasarımını dünyaya açıyorum, diyor. Binlerce meraklı şurası şöyle osun, burası böyle olsun diye yağdırıyor. Bütün dünya ona çalışıyor. Bunlar onun ilk müşterileri olacak. Başlarken milyonlarca müşterisi olacak. Scanner (tarayıcı) da tarıyor., 3 boyutlu yazıcıda basıyor. Kitlesel fonlama. Sitede yayınlayıp, “Haziran’da 100 Dolar olacak, 50 Dolara alana veriyorum” deyip, birkaç milyar Dolar alıyor. Çin’de Şenzen’de, ne iş olsa yaparım, fabrikaları var. 1000 tane ürettir..  Makers hareketi… Kodlama 9’dan 4.5 yaşa düştü. Robot kitleri geldi. Basit robot yapıyorlar. Mühendis Özgür var.. 3 boyutlu yazıcı donanımı yapıyor. Bizde mühendistir. Darüşşafaka Robot Kulübü her sene birinci olur bizde. ABD’de Özgür’ün yaptığı robot NASA tarafından beğenildi.  Katmanlı, eklemeli ürün dönemine geçilecek. 3 günde 10 ev yaptı Çin. Boing uçağı,  ağır kanatları katmanlı yapıyor.

Buluş yıkıcı değilse işe yaramaz(!). Otomobillerimiz % 95 yatıyor. % 5 kullanılıyor. Ford Otosan’da 1600 Ar-Ge mühendisi çalışıyor. Otonom kamyoneti 7 km hızla test etmişlerdi, bu sene 80 km hızı test ettiler. Otonom araçlar yapacaklar.  Yıkıcı Ar-Ge. Petle anket yapılırken bilgi telefondan indirildi ve fabrika kapandı.

Çocuklarımıza daha iyi bir gelecek için çalışıyoruz.

Fikri Işık’ın Sanayi Bakanlığı döneminde kendisine geniş bilgi verdik. Bürokratlar dersini iyi çalışmıştı. Soruları çok şey ifade ediyor. İşe ilgi gösteriyorlar. İstanbul’a dönmeden aradılar.  Gece yarıları kendileriyle haberleşiyoruz. Bunlar umut verici.

Bunlar ilginizi çekebilir...

Bir yanıt yazın