23 NİSAN 1920; Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. ATATÜRK; “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir!” diye açıkladı, o gün, “HAKİMİYETİ MİLLİYE BAYRAMI” oldu ve çocuklara armağan edildi. 1923'te “ÇOCUKLARIN ROZET BAYRAMI”, sonrasında “ÇOCUK BAYRAMI” adını aldı, 1929'da iki bayram birleştirilerek “HAKİMİYETİ MİLLİYE VE ÇOCUK BAYRAMI" oldu... "23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI" Kutlu Olsun! Türk çocukları başta olmak üzere bütün çocuklar daima özgür, güvende ve mutlu yaşasın…

Kutlu Olsun Şuşa. Şükür Kavuşturana.

Gök mavi, başak sarışın…

Tadı ne güzel barışın!

Fakat senin on savaşa

Değer, ey yurt, bir karışın!

(Arif Nihat ASYA)

“Azerbaycan 70 yıl boyunca Rusya’dan yılda ortalama 1,5 milyar ruble veya dolar, Sovyetler ittifakında 500 milyon dolar yılda ortalama alacaklı olmuştur. Tabi Sovyetler diye bir şeyi kabul etmemek lazım. Hepsi Rusya’dır.  Azerbaycan Rusya’dan yıllık iki milyar hesabıyla 70 yılda 140 milyar dolar (1990 yılı itibariyle) alacaklıydı.  Hangi fiyatlarla?   Kazakistan’da tatbik edilen fiyatlarla…   Fiyatlar cari olsaydı Azerbaycan ’daki her insanın fert başına geliri en az İsviçre’deki insanların fert başına gelirine eşit olurdu. Ve Azerbaycan ’daki binaların üstündeki kiremitlerin tamamı yarım cm kalınlığında altından yapılabilirdi. Tekrar ediyorum “Azerbaycan ’daki bütün binaların üstündeki kiremitlerin tamamı yarım cm kalınlığında altından olurdu”

(Yukarıdaki cümle Turan YAZGAN Hocanın 2006 yılında Burdur Türk Ocağında yaptığı konuşmasından)

*

Böylesi güce sahip bir Azerbaycan, gücünün farkına vardı. Kaynaklarını milli çıkarları, istiklali, istikbali için doğru şekilde kullandı. Sonunda Ermeni’yi sahadan sildi ve zafere ulaştı.

Şuşa da kurtarıldı.  Karabağ’ın en tepesine dikildi o şanlı bayrak “9 Ekim” Bayrak Gününde.

“Bir defa yükselen bayrak, bir daha inmez” Kimsen indiremeyecektir onu oradan artık. Devam edecek ilerleyiş son toprak parçası geri alınıncaya kadar.

*

Azerbaycan Türk Coğrafyası arasında bir köprü… Nahcivan’ı var arada bir de ana gövdeden koparılmış.   “Türkün kapısı” demiş ona Atatürk. Kapalı durumda o kapı. Biri İran’ın,  diğeri Ermenistan’ın elinde anahtarlarının… O da açılacaktır yakında inşallah.  Engel kalkacaktır aradan.

“Ne vakittir Şuşa’nın gözü yoldadır” 28 buçuk yıl oldu tam hasreti Cıdır Ovası’nın, “Har-ı Bülbül” ün. O hasret bitmiştir artık çok şükür.  Moral kaynağı oldular bu zor günlerimizde.

Sahadaki zaferin masada kaybedilmemesi tek temennimiz. Olmayacaktır inşallah o da.

*

Neler kaldı akıllarda geride kalan süre içinde. “Sel gider kum kalır.”  Mini bir seçme yaptık içlerinden. Kayda girsin, kaybolmasın diye. Çerçeveletilip asılacak cümleler hepsi de. Yerlerini alacaklardır artık Tarih kitaplarında bundan  böyle.

*”“Eziz bacılar ve gardaşlar!  Böyük  feharet  ve gurur hissiyle beyan  edirem ki, Şuşa Şehri işgalden azad edildi. Şuşa bizimdi, Karabağ bizimdi”

Kaçıp sıçan gibi saklanıyorlar. İti kovan kimi govuyoruz biz onları,  iti kovan kimi…

Karabağ bizimdir, Karabağ Azerbaycan’dır.” İlham ALİYEV

*

“Azerbaycan bu gününde yanında olanı da, olmayanı da unutmayacaktır hiçbir vakit”

Ganire  PAŞEYEVA

*

“Vatan bize ana, biz ekseriz ona …“

Güneydeki Azerbaycan gençlerinin sınırda Azerbaycan askerine karşı yaptıkları tezahüratın video görüntüleri…

*

“Evinize hoş geldiniz”

Kurtarılan topraklarda, Ermeni kadının Azerbaycan askerine hitabı…

*

“Hıristiyan olmamız Müslüman Türk kardeşlerimizi sevmemize engel değil.  Kan kardeşimiz Azerbaycan’ın yanındayız”. Gagavuz ’ya Cumhurbaşkanı Irina VLAH

*

“Üç devlet, tek millet”.  Pakistan Savunma Bakanlığı resmi internet hesabı

*

Bayrak rengi selamlar,

Bu özel günlerinde can kardeşlerimize..

Bayramın kutlu olsun Şuşa

Şükür kavuşturana.

 

Osman ERENALP

Ankara 9 KASIM 2020

Osman ERENALP

1957 Diyarbakır ili Çüngüş ilçesi doğumlu. Kırşehir Öğretmen Okulu, Ankara ilahiyat Fakültesi ve Gazi Eğitim Fakültesi Egitim yonetimi bölümü mezunu. ilköğretim, ortaöğretimde, değişik kademelerde öğretmenlik ve yöneticilikler yaptı. 25 yıllık Milli Eğitim Müfettişi. 45 yıllık hizmeti var. Halen görevde. 20 yıldan bu yana bir yerel gazete ve çeşitli yayın organlarında köşe yazıları yazmaktadır.

Bir yanıt yazın