23 NİSAN 1920; Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. ATATÜRK; “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir!” diye açıkladı, o gün, “HAKİMİYETİ MİLLİYE BAYRAMI” oldu ve çocuklara armağan edildi. 1923'te “ÇOCUKLARIN ROZET BAYRAMI”, sonrasında “ÇOCUK BAYRAMI” adını aldı, 1929'da iki bayram birleştirilerek “HAKİMİYETİ MİLLİYE VE ÇOCUK BAYRAMI" oldu... "23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI" Kutlu Olsun! Türk çocukları başta olmak üzere bütün çocuklar daima özgür, güvende ve mutlu yaşasın…

Anneler Günü

Hemen hemen tüm annelerin kullandığı bir cümledir. “Anne olunca anlarsın.”
Çocukken saçma gelen, ergenlikte ne gereksiz bir tabir diye düşünülen, gençken belki bunu söyleyen kişinin haklı bir payı olabilir diye ihtimal verilen, anne olunca kesinlikle doğruymuş diye hak verilen.
Anne…
Öyle derin öyle sonsuz ki anlamı; seni doğuran, seni en içten seven, seni canı pahasına koruyabilecek tek insan, seni en çok düşünen, en fedakar, en sevecen, en şefkatli, en öğretici, en merhametli, seni en iyi anlayan, senin için hep iyisini dileyen… İyi olan bütün sıfatlar anne kelimesinin önünde sonsuza kadar çoğaltılabilir çünkü her anne evladı için en iyisi olmak için ömrü boyunca çabalar durur.
Günün sonunda gidilen yol doğru veya yanlış hiç fark etmez. Anne her zaman en iyisi için çabalar. Hem de en iyisini isterken verdiği kararlarda hep şüphe içinde kalır. Acaba bu karar benim evladım icin en doğrusu oldu mu? Yoksa diğer kararlardan birini alsaydım daha mı iyi olurdu?
Ben iyi bir anne miyim? Daha iyisi için ne yapabilirim?
Yetersizlik endişesi ve şüpheler annenin içinde hep durur. Çünkü hedef en iyisidir.
Anneler çocuklarından çabalarının, verdiklerinin karşılığında hiçbir şey beklemezler onlardan.
Allah annelerin karşılıksız sevgisini, fıtratlarına birer armağan olarak vermiştir adeta.
İnsanoğlu içinde iyiliği de kötülüğü de barındırır. Bir katil düşünelim. Bile isteye bir insanın canına kıyan bir katil. Kaç kişi arkadaşı katil olduktan sonra arar? Kaç akrabası ziyaretine gidebilir? Halini hatırını sorabilir?
“Ağlarsa anam ağlar, gayrısı yalan ağlar.” demiş büyüklerimiz.
Bir insan alim de olsa, zalim de olsa, katil de olsa annesi onaylamaz ama hep yanındadır. Çünkü istisnalar hariç, hiç bir anne yavrusundan vazgeçmez.. Anne ümitvardır. Katil de olsa evladının düzeleceğini ümit etmeye devam eder. Bir annenin aşamayacağı tek korkusu, evladının ölümü, onu kaybetmektir.*
Anne olduktan sonra annenin kendisi, kendi tarafından ikinci plana atılır. Yavrusu için çabalamaya bir başlar bu çaba ömrü boyunca sürer. Öncelik yavrunundur her konuda. Şikayet etmeden, yorulmadan usanmadan devam eden bir hayat serüvenidir, bu.
Bunun içindir ki annelerin hakkı ödenmez.. ödenemez.
Annelerimize verebileceğimiz en güzel hediye, annelerimizin kıymetini bilerek; onların olmamızı beklediği ve istediği gibi hayırlı İnsan, vatana hayırlı evlat olmaktır.

*Evlat acısının annenin ciğerini delindiğinden bahsedilir toplumumuzda. Şehit anneleriniz başta olmak üzere sebebi ne olursa ve nasıl olursa olsun evladını kaydetmiş bütün annelere sabırlar, dayanma gücü diliyoruz.

Anneler Günü kutlu olsun.

Sevinç ZAFER MUTLU

1988'de Kırcaali'de doğdu. Lisans ve Yüksek Lisansını, Gazi Üniversitesi Metal Eğitimi alanında tamamladı. Çalışma Sosyal Güvelik Bakanlığından, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlığı Sertifikası aldı. Çalışma hayatına 2011 yılında Gazi Üniversitesinde Öğretim Görevlisi olarak başladı, 2013 yılından beri Uludağ Üniversitesinde Öğretim Görevlisi olarak ders vermektedir. Çeşitli dergi ve kitaplarda yayınlanmış akademik bildirileri vardır. Öğrencilik yıllarında, resmi kurumlarda öğrenci temsilciliği görevinde bulundu. Lise yıllarından bu yana motosiklet sevdalısıdır. Okumayı, seyahat etmeyi ve doğayı çok sever. Evli ve ona ilham veren hınzır bir çocuk annesidir.

Bunlar ilginizi çekebilir...

Bir yanıt yazın