Azerbaycan'da 7 Şubat 2024 Çarşamba Günü Yapılan ve 30 Yıl Sonra Ermeni İşgalinden Kurtarılan Dağlık Karabağ Bölgesinde de Sandıkların Kurulduğu, 8. Cumhurbaşkanlığı Seçimini, Mevcut Cumhurbaşkanı İlham ALİYEV Büyük Farkla Kazandı. Yeni Dönem, Kardeş Azerbaycan Devleti ve Halkı için Hayırlı, Uğurlu olsun…

Şuşa’da Sözde Cumhurbaşkanı Seçimi Hk. Basın Açıklaması

İzmir Çağdaş Azerbaycan Kültür Derneği, Türkiye’de faaliyet gösteren diğer Azerbaycan Kültür Dernekleriyle irtibatlı olarak, Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde 22 Mayıs 2020 tarihinde bir basın toplantısı düzenledi.  Dolunay Dergi Topluluğu Derneği olarak bizim de desteklediğimiz Basın Açıklaması metni şöyledir:

              İTİRAZ EDİYORUZ!.

“Azerbaycan’ın işgal altındaki bölgelerinde yaratılan sözde ermeni devleti, dünyanın salgın(pandemi) ile uğraştığı bir zamanda, “cumhurbaşkanlığı seçimleri” düzenlemek, daha sonra 21 Mayıs’ta Şuşa’daki yemin töreni yapmaya hazırlanmak, uluslararası hukuk, barış ve istikrar için bir tehdit oluşturmaktadır ve bu Azerbaycan’a karşı bir provokasyondur.

Karabağ Azerbaycan’dır!*(yukarıdaki Harita)

Bazı devletler ve uluslararası örgütler Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü desteklediklerini ve Dağlık Karabağ Cumhuriyeti denilen sözde devletteki seçimleri tanımadıklarını söyleyerek “seçim” şovunu kınadılar. AB, AGİT, NATO, İslam İşbirliği Teşkilatı, Katılmama Harekatı, Türk Konseyi, GUAM, Avrupa Parlamentosu, TURKPA gibi uluslararası kuruluşların yanı sıra ulusal ve yerel ölçekte çeşitli medya ve sivil toplum  kuruluşları ve bireylerle birlikte birçok ülke de bu “seçim” i sabotaj olarak nitelendirdi.

Onlar Kafkasya’da barış ve istikrara yönelik bu sorumsuz siyasi adımı, sorunun barışçıl yollardan çözülmesinin önünde ciddi bir engel ve uluslararası hukuka bir tehdit olarak nitelendirerek, bu “seçimleri” ve sonuçlarını yasadışı ilan ettiler. Sadece Ermenistan, çakma devlet ve rejimler ve Ermeni lobisi tarafından desteklenen, “seçimler” uluslararası hukuka aykırıdır.

Aynı zamanda, Ermenistan-Azerbaycan Dağlık Karabağ sorununun çözümüne ilişkin müzakereleri kötü etkileyen bu adım, diğer tarafın gerçek niyetini bir kez daha ortaya koyuyor ve sorunu çözmeği amaçlamıyor. Yasadışı bir parlamento tarafından hileli seçim yapılması Ermenistan’ın barış görüşmelerinde uluslararası toplumu kandırmaya çalıştığını kanıtlıyor. Bu nedenle dünya güçleri ve uluslararası örgütler Ermenistan’ı uluslararası hukuk normlarına uymaya zorlayarak daha ciddi baskı ve yaptırımlar uygulamalıdır.

Biz Azerbaycan’ın uluslararası hukuk tarafından tanınan toprak bütünlüğüne aykırı olarak geçirilmiş sahte cumhurbaşkanlığı seçimleri ve yemin törenlerini kabul etmiyoruz.

Gürcistan’da yaşayan Azerbaycanlılar, işgalci Azerbaycan topraklarında, bunu özellikle Hocalı faciasında sivilleri öldüren bölücü rejimin ve Ermenistan’ın suç faaliyetlerinin devamı olarak kabul ediyor ve bu kışkırtıcı eylemleri şiddetle kınıyoruz.

Uluslararası Kamu Oyuna Sesleniyoruz.

Bölücü rejimin sahte cumhurbaşkanının yemin törenine izin verilmemesini ve Ermenistan’ın bu suç eylemine verdiği desteği durdurmak için derhal müdahale etmesini istiyoruz.

İzmir Çağdaş Azerbaycan Kültür Derneği Yönetim Kurulu adına Av. Cemal Mehmethanoğlu.

 

Bu basın açıklaması, Türkiye’de faaliyet gösteren onlarca Azerbaycan Kültür Derneği tarafından birlikte yayınlanmıştır.

Bunlar ilginizi çekebilir...

Bir yanıt yazın