Çocuk Hakları Günü

kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

Başkent Kültür ve Sanat Derneği Kültür Komisyonu’nun 20 Kasım Çocuk Hakları günü münasebetiyle düzenlediği Prof. Dr. Orhan DERMAN VE Av. Türkay ASMA konuşmacı olarak katıldığı Çocuk Hakları Paneli 21 Kasım 2015 günü Kamu-sen Genel Merkezi toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşması BKSDER Kültür Komisyonu üyesi ve oturum başkanı Dr. Banu Yücesan tarafından yapıldı.

Kamuoyunda, çocuklara ilişkin yaptıkları bilimsel ve sosyal çalışmalarla tanınan konuşmacıların verdikleri bilgiler misafirler tarafından dikkat ve ilgiyle izlendi.

Konuşmasına çocukların, başta anne babaları olmak üzere, bakmakla yükümlü kimseler ve diğer yetişkinler tarafından fiziksel, duygusal, zihinsel veya cinsel gelişimlerini engelleyen ya da beden ve ruh sağlığına zarar veren, kaza sonucu olmayan durumlarla karşı karşıya bırakıldığını ifade ederek başlayan Orhan DERMAN, Dünyada ve Türkiye’de her 1 dakikada yaklaşık 500 çocuğun cinsel istismara ve tecavüze uğradığını, 230 çocuğun yaralanarak hastanelik olduğunu ve altı çocuğun öldüğünü vurguladı.

Çocuk İhmali ve İstismarını ve Önleme Derneği kurucusu ve başkanı olan Av. Türkay ASMA ise 20 Kasım 1989’da, Birleşmiş Milletlerin, Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni kabul ettiğini, Somali ve Amerika Birleşik Devletleri dışında bütün ülkeler bu sözleşmeyi onayladıklarını, Amerika Birleşik Devletleri ise sözleşmeye imza koyarak onaylayacağına dair niyetini belirtmiş olmasına rağmen yasalarında hâlen mevcut olan idam cezası nedeniyle henüz onaylamadığını ifade etmiştir.

Av. Türkay ASMA sunumunda, 1789’dan beri var olan İnsan Hakları sözleşmelerinin varlığına rağmen neden bir Çocuk Hakları sözleşmesi imzalanmasının gerektiğini sorguladığını, cevap olarak da dünya devletlerinin şiddetten, ihmalden, istismardan uzak çocuklardan oluşan bireyler yetiştirmedikçe, hak ihlallerinin devam edeceği sonucuna vardığını, zira şiddet gören sevgiden hoşgörüden yoksun büyüyen bir çocuğun iyi bir birey olma ihtimalinin çok zayıf olduğunu söylemiştir. Konuşmasına bu alanda verdiği hukuk mücadelesi ve yaşanmış vak’alar ile devam eden Av.Asma Türkiye’de Çocuk İzleme Merkezleri’nin kuruluşunun çok önemli olduğunun altını çizerek tamamlamıştır.

Her iki konuşmacının da özellikle üzerinde durduğu, çocukların etraflarından gelecek tehlikelere karşı uyanık, kendilerine ve ailelerine güvenli bireyler olarak yetiştirilmelerinin önem arz ettiği, bununla birlikte sağlık eğitim ve hukuk alanında yapılması elzem olan değişikliklerin devlet tarafından vakit geçirilmeden yapılması gerektiği hususudur.

Bu bağlamda bünyesinde eğitimci, doktor ve hukukçuları barındıran BKSDER Kültür Komisyonunun, toplumsal yarar açısından önemli etkinliklerin düzenleneceğini umut ediyor ve bekliyoruz.

Meftune Gül

Eğitimci ve Hukukçu. Elazığ 'da doğdu. Harput kültürüyle yetişti. İstanbul Üniversitesin Edebiyat Fakültesinde ve Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Üniversite eğitimini tamamladı. Halen Türk Patent Enstitüsü Hukuk Müşavirliğinde çalışmaktadır.

Bunlar ilginizi çekebilir...

Bir yanıt yazın