Yarım Asır Önce Ankara’da Hıdırellez
Benim çocukluğumda, bundan 50- 60 sene önce, Ankara Hacet Tepe’deyken Hıdırellez gününü nasıl kutladığımızı sizlerle paylaşmak istedim.
5 Mayıs gecesi Hızır(as) ile İlyas(as)’ın buluştuğu, insanların rahat bir hayat geçirmesi için Allah’a dua ettikleri kabul edilir.
5 mayıs günü bütün mahallenin gelini kızı mahallenin büyüklerinin yanına toplanır. Kuran-ı Kerim okunur, dualar yapılır, bahçeye çekilip bir gül fidanının dibinde kahveler içildikten sonra küçük bir küp getirilirdi. Dilek tutanlar küpün içine kendilerine ait yüzük, küpe, mendil, toka hatta bir taş parçası atarlar. Küpün ağzı kapatılıp gülün dibine konur. Ertesi günü sabahleyin toplanılır, gene Kuran-ı Kerim okunup dua yapıldıktan sonra küpün ağzı açılır ve tören başlar. Mani bilenler bir mani okur. Mani okunduktan sonra küpün içerisinden bir parça çıkarılır. Bu mani o eşya sahibine atfedilir. Eğer mani kendisine uygunsa sevinir değilse üzülürdü. Bu manilerden bir kaç tanesi şöyledir:
Parayı astım dala
Yâri sordum sağa sola
Yarın Hıdırellez
Hepimize mübarek ola
Subaşında su taşı
Gümüştendir kurnası
Bugün dilek tutanın
Kabul olur duası
Al fistanım var benim
Bedenime dar benim
şu gelenler içinde
Ela gözlü yar benim
Ocakta süt pişiyor
Bülbüller ötüşüyor
Eller yârim dedikçe
Yüreğim tutuşuyor
Mani benim ezberim
Kan ağlıyor gözlerim
Ben yârimin yolunu
Gece gündüz gözlerim
Mani okuma işi bittikten sonra, eline sepetini bıçağını alan Hacettepe koruluğuna ot toplamaya çıkardı. Hacettepe o zamanlar Saman Pazarı’ndan Sıhhiye’ye inen yolun sol tarafı Kurtuluş Parkı’na kadar kocaman bir tepe üzerine kurulmuş bir koruluktu. Koruluğun önünden Dilek Tepe yolu geçer, karşı tarafta da bizim evlerimiz vardı(Sonra oralara Hacettepe Hastaneleri, Tıp Fakültesi ve hemşire yatakhanesi yapıldı) Koruluktan çırnak, dede sakalı, kadı malak, hindiba gibi otlar toplanır, bunlarla bulgur pilavı pişirilirdi. Gene bu otlarla salata yapılır ve ayranla herkese ikram edilirdi. Konu komsu, çoluk çocuk kapışa kapışa yerdik. Nenelerimiz bu otlu pilavı hiç olmazsa senede bir kere yiyenler o sene hasta olmaz derlerdi.
Yemek işi bittikten sonra oyunlar oynanır, uçurtmalar uçurulurdu. Saklambaç, kovalamaca, yakan top, aç kapıyı bezirgan başı gibi oyunlar oynanırdı. Yorulunca oturulur sesi güzel olanlar şarkı türkü söylerdi. En sonunda büyüklerimiz gene bir dua yapar ve bütün bir yılın sağlıklı, mutlu, başarılı ve bereketli geçeceğine inanılırdı.
Allah’ım bütün Türk İslam aleminin Hıdırellez gününü ve önünde gelen tüm günlerini sağlıklı, mutlu ve bereketli geçirmelerini nasip etsin. Dünyaya ve insanlığa güzellikler getirsin.