Azerbaycan'da 7 Şubat 2024 Çarşamba Günü Yapılan ve 30 Yıl Sonra Ermeni İşgalinden Kurtarılan Dağlık Karabağ Bölgesinde de Sandıkların Kurulduğu, 8. Cumhurbaşkanlığı Seçimini, Mevcut Cumhurbaşkanı İlham ALİYEV Büyük Farkla Kazandı. Yeni Dönem, Kardeş Azerbaycan Devleti ve Halkı için Hayırlı, Uğurlu olsun…

Yeni Yaklaşımlar Işığında Sivil Savunma ve Temel İlk Yardım Eğitimi

Konu yeni değildi ama ülkemizde yaşanan acı tecrübeler doğrultusunda değişen bilgiler, yeni yaklaşımlar vardı. Bu nedenle eğitimin adına: “Yeni Yaklaşımlar Işığında Sivil Savunma ve Temel İlk Yardım Eğitimi” denildi.
Eğitim, Dergimiz ekibinin kurduğu Dolunay Dergi Topluluğu ve TBB’nin madde bağımlılığıyla mücadele eden Hayat Ağacı Ekibi işbirliğinde, 24 Aralık 2016 Cumartesi günü Ankara’da, gerçekleştirildi. Türkiye Barolar Birliği’nin ev sahipliğini yaptığı bu eğitimin geniş kitlelere ulaştırılarak, Türk toplumunun konuya ilgi göstermesi ve eğitilmesi amaçlandı.


Sivil savunma ve temel ilk yardım eğitiminin gönüllü eğitimcileri: Sivil Savunma Uzmanı Gazi Yüzbaşı Muhammet KEMALOĞLU, Sivil Savunma Genel Müdürlüğü Arama Kurtarma Birliği İlk Yardım Kısım Komutanlığı yapmış uzmanlar: Dr. Hikmet ÇIRA ve Ahmet Serdar DEMİREL idi.

“Barışta Ter Dökmeyen, Savaşta Kan Döker”…
Sivil savunmayı kavram ve kurumsal boyutta anlatan Muhammet KEMALOĞLU’nun konuya giriş yaparken dile getirdiği “Türk Ordu’sunun geçmiş başarılarını ortaya koyan “Barışta Ter Dökmeyen, Savaşta Kan Döker” düsturu katılımcıları çok etkilerken, eğitimimizin doğruluğunun da teyidi oldu adeta.. Bu bölüm konuları arasında; afetlerin/olayların türü ve boyutuna göre vatandaşların nerelerde ve nasıl toplanılacağı, bireysel olarak neler yapabileceği ve çevremizde bulunan ama çoğunlukla önemsemediğimiz ya da algılamadığımız uyarı levhaları, çeşitli uyarı siren sesleri olarak sıralanabilir.

                                                                                              Eğitimden sahneler

Sivil Savunma Arama Kurtarma Kısım Komutanlığı yapan Uzman Ahmet Serdar DEMİREL’in, İlk Yardım Kısım Komutanlığı yapan Dr. Hikmet ÇIRA ile paslaşarak anlattığı bölümde ise, pratikte yapılan yanlışlar ve yapılması gereken uygulamalar, çok çok önemli bilgiler oldu.

Ülkemizi yasa boğan büyük depremlerden Erzincan, Kocaeli, Adapazarı ve Düzce depremi görüntüleri eşliğinde anlatılan konular arasında içimizi en çok acıtan husus, eğitimsizliğimiz sonucu ortaya çıkan ölümler ve sakat kalmalardı. Ve bütün bunlar bir daha asla yaşanmamalı dedirtti.
Eğitimin, hayat boyu sürmesi gereken bir süreç olduğuna ve toplumsal dayanışmaya inanan gönüllü ekibimizle 2017 Ocak ayında devam edecek eğitim çalışmalarımız her geçen gün daha genişletilerek sürdürülecektir.

Unutmayalım; “Bela geliyorum demez ama gelir!”

 

 

Bunlar ilginizi çekebilir...

Bir yanıt yazın