Türk Milleti seninle gurur duyuyor. 106. Yaşın Kutlu Olsun Can Azerbaycan. Dünya durdukça bağımsız ve güçlü bir devlet olarak halkınla mutlu yaşa. Bağımsızlığının uğruna can veren, çile çeken ecdadımızı rahmet ve minnetle yad ediyoruz...

İki Büyük Türk: Nizami Gencevi ve Yunus Emre Sempozyumu

hEskişehir Azerbaycanlılar Derneği, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’den 170 ve 271 sayılı okullarla, Eskişehir’den Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Cevat Ülger Uluslararası Anadolu İmam Hatip Lisesi işbirliğiyle, “İki Büyük Türk: Nizami Gencevi ve Yunus Emre Sempozyumu”nu, 6 Mayıs 2021 tarihinde, Zoom üzerinden gerçekleştirdi.

Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği Başkanı Cavid Aydın’ın açılış konuşmasından sonra, Bakü’deki ve Eskişehir’deki protokol konuşmaları, katılımcı okul müdürlerinin konuşmaları yer aldı. Türkiye adına eğitimci-Türkolog Hayat Aras Toktaş aşağıdaki konuşmayı, Azerbaycan Türkçesiyle gerçekleştirdi:

“Bu tәdbirdә әməyi keçәn hәr kәsә öz adımdan, Әskişәhәr və Türkiyә Cumhuriyəti  adıından tәşәkkürlәrimi bildirirәm. Yunis olmasaydı, Nizami olmasaydı pandemiyanın bu çәtin şәrtlәrindә, biz bu tәdbiri tәşkil edə bilməzdik. Yunisin şәhәri Әskişәhәr vә Nizaminin şәhәri Gәncә arasındaki 1800 kilometrlik, Әskişәhәr Bakı arasındaki 2200 kilometrlik mәsafәyә, Yunislә 783 illik zamana, Nizami ilә 880 illik keçmişә baxmayaraq bu mәkanda birlikdəyik. Ölkә olaraq hәr zaman, qeydsiz-şәrtsiz Azәrbaycanlı qardaşlarımızın yanındaydıq, bundan sonra da yanında olacayıq. Qarabağı, isğaldan azad edən qardaşlarımızın sevinci bizim dә sevincimizdir, gürurumuzdur. Şanlı Azәrbaycan ordusunun gәlәbәsi ilә nәticәlәnәn Qarabağ zәfәri münasibәti ilә qardaş ölkәni ürәkdәn tәbrik edirәm. Әbәdiyyәtә qovuşan şәhitlәrimizin vә onların valideynlәrinin qarşısında baş әyirәm. Qarabağ Azәrbaycandır!”

 

İki kardeş şehirden öğretmen ve öğrencilerimiz, “İki Devlet Bir Millet” olmanın önemini, İki Büyük Türk’ün asırlar öncesinden yazdıkları ölmez eserlerinde şu başlıklar altında ele aldılar: uuulmFidan Memmetzade-Yunllhhmjıuıuuyysxhyus Emre’nin Hayatı, Hayat Aras Toktaş- Nizami Gencevi’nin Hayatı, Raul Seferli- Yunus Emre’nin Yaratıcılığı, Hülya Sarıcaoğlu-Nizami Gencevi’de Felsefi ve Ahlaki Değerler, Aydan Abdulkerimova- Yunus Emre’nin Felsefi Davranışı, Pınar Hızal-Nizami Gencevi Eserlerinde Kadına Verilmiş Yüksek Değer, Sema Memmedova- Yunus Emre’nin Nasihatler Kitabının Tahlili, Gülvisal Büyük-Sırlar Hazinesi Eserinin Kısa Özeti ve Tahlili, Nigar İbrahimova- Yunus Emre’nin İlahi Şiirleri, Hümeyra Güleryüz-Yedi Güzel Eserini Kısa Özeti ve Tahlili, Zenfira Memmedova- Yunus Emre’nin Hacı Bektaş Veli ile İlişkileri, Zekiye Altınöz-Leyli ve Mecnun Eserini Kısa Özeti ve Tahlili, Bahar Hemidova- Yunus Emre’nin Tüm Zamanlara Hükmeden Hikmetli Sözleri, Muhammed Enes Söylemez-İskendername Eserinin Kısa Özeti ve Tahlili, Günel İbrahimova- Yunus Emre’nin Şiirlerinde Manevi Değerler, Talha Elsöz-Hüsrev ve Şirin Eserinin Kısa Özeti ve Tahlili.

Azerbaycan’dan Akademisyen ve söz sanatçısı Məleykə Alioğlu’nun Nizami’den ve Yunus Emre’den seslendirdiği şiirler, Sempozyum dinleyicilerine sıcak ve duygulu anlar yaşattı…

Gence – Eskişehir arasındaki ”Kardeş Şehir” ilişkilerinin korunması ve sürekliliği için anlamlı bir buluşmaya ev sahipliği yapan Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği Başkanı Cavid Aydın’ı, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’den katılan 170 ve 271 sayılı okulların ve Eskişehir’den Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin ve Cevat Ülger Uluslararası Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin idareci, öğretmen ve öğrencilerini kutlar, gönül coğrafyamız için yapacakları yeni çalışmalarda başarılar dileriz.

Genceli Nizami’nin ve Yunus Emre’nin anısına saygıyla…

Hayat ARAS TOKTAŞ

1975 Iğdır doğumludur. İlk ve ortaokulu Iğdır’da, liseyi İstanbul’da tamamlamıştır. 1997 yılında Gazi Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatlarında (Kazak-Kırgız Anabilim dalı) lisansını, 2006 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatında (Eski Türk Dili Anabilim dalı) yüksek lisansını tamamladı. Dil öğrenmek, araştırma inceleme yapmak amacıyla Azerbaycan’dan Moğolistan’a kadar Türk Coğrafyasının değişik bölgelerinde bulundu. Hayat Aras Toktaş’ın Irak Türkmen okullarında okutulan Türkçe Ders Kitabı, Öğretmen Kılavuz Kitabı, Tuvaca ‘Alday- Buuçu’ Destanı (Metin- Çeviri- Adlar- Sözvarlığı) adlı kitabı; Tuva Türkleri, Tuva Türkçesi, Moğolca ve Türk Dünyası konularında çeşitli dergi, yerel gazete, kitap ve ansiklopedide yayınlanmış çalışmaları vardır. Evli ve bir çocuk annesi olan Aras Toktaş, düzden konuştuğu dilleri, tersten konuşma özelliğine sahiptir.

Bunlar ilginizi çekebilir...

Bir yanıt yazın