23 NİSAN 1920; Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. ATATÜRK; “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir!” diye açıkladı, o gün, “HAKİMİYETİ MİLLİYE BAYRAMI” oldu ve çocuklara armağan edildi. 1923'te “ÇOCUKLARIN ROZET BAYRAMI”, sonrasında “ÇOCUK BAYRAMI” adını aldı, 1929'da iki bayram birleştirilerek “HAKİMİYETİ MİLLİYE VE ÇOCUK BAYRAMI" oldu... "23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI" Kutlu Olsun! Türk çocukları başta olmak üzere bütün çocuklar daima özgür, güvende ve mutlu yaşasın…

Ramazan Bayramı, Ne Bayramdır?

1. KUR’AN BAYRAMIDIR

Kuran bu ayda inmeye başladı. Biz de bu ayda daha çok Kur’an okuduk, anladık, hayatımız indirdik. Kur’an’la hemhal olduk. O halde Ramazan Bayramı tam bir Kur’an bayramıdır.

2. DEĞERLENME BAYRAMIDIR

Kur’an Kadîr gecesinde indi. İnsanlara değer ve kıymet katmak için. Bir şeyin kadri, o şeyin değeri ve kıymeti demektir. Biz de bu bir ay içinde Kur’an’la kıymetlendik ve değerlendik çok şükür. Kadri idrak ettiğimiz ayın sonundaki Ramazan Bayramı, kıymet ve değer kazanmamızı kutladığımız bayramdır.

3. SAĞLIK BAYRAMIDIR

Otofaji, hücrelerin kendi kendisini sindirmesidir. Otofaji vücut açken, yani stres altındayken çok daha fazla çalışır. Hücre içinde başıboş dolaşan Serbest Radikalleri antioksidana gerek duymadan yok eder. Daha sonra da etraftaki kanserli hücreleri yok eder. Bu şekilde vücuttaki Yüz Trilyon hücrelerin bakım ve onarımın yapıldı ve hücreler yenilendi. Yani Ramazan Bayramı, tam bir sağlık bayramıdır.

4. FAZLA KİLOLARDAN KURTULMA BAYRAMIDIR

Ramazanda az yiyip dikkatli beslendiğimiz için, fazla kilolarımızı attık ve onların yükünden kurtulduk. Dolayısıyla Ramazan Bayramı normal kiloya kavuştuğumuzun bayramıdır.

5. İNSANLIK FITRATIMIZI HATIRLAMA BAYRAMIDIR

Fitre; insanın, insanlık fıtratı vermesi gereken sadakadır. Yani Varoluş Sadakasıdır. Fitre; “İnsan olan verir, insan olan yardım eder” demektir. Ramazan Bayramı, fitre vererek insanlığımızı hatırladığımızın ve gerekeni yaptığımızın bayramıdır.

6. İNFAK İLE ARINMA BAYRAMIDIR

Ramazan; sadaka, fitre, zekât gibi karşılıksız bağışların çok yoğun olduğu aydır. Bakkal defterlerini ödeyemeyenlerin borçları, onlara duyurmadan genelde bu ayda silinir. Zekâtın verildiği aydır. Zekât ise arınmak demektir. Bu haliyle Ramazan Bayramı, arındığımızı kutladığımızın bayramıdır.

7. İFTAR VE SAHURDAKİ DÜZENİN BAYRAMIDIR

Ramazan iftar ve sahurlarında, Ailemizle birlikte, dualarla, niyazlarla bir arada bulunduk, dakik ve düzenli olarak yemek yedik. Rabbim de iftar ve sahur bereketi lütfetti. Bir ay süreyle iftar ve sahurlarda buluşmanın manevi hazzını yaşadık. Ramazan Bayramı, nimetin şükrünü düzenli yaptığımızın bayramıdır.

8.AKLETMENİN VE TEFEKKÜRÜN BAYRAMIDIR

Rabbimiz kelamını, düşünen bir topluma (likavmin yetefekkerun) ithaf etmiştir. Allah önce muhatabında düşünen bir kafa bilmek ister. Biz de ramazanda Kur’an okuduk ve onu akletmeye, tefekkür etmeye gayret ettik; yani cins fikir üretmeye çalıştık. İşte Ramazan Bayramı, Rabbimizin amaçladığı bu tefekkür seviyesine ulaştığımızın bayramıdır.

9. TÖVBE İLE RABBİMİZE YÖNELME BAYRAMIDIR

Estağfurullah, günahlardan arınmaktır. Hard diski formatlamaktır. Tövbe; fabrika ayarlarına geri dönmek, yani İslam yazılımını insan fıtratına yüklemektir. Rabbimiz istiğfar ile bizi bağışladı, tövbe ile de bize yöneldi elhamdülillah bu ramazanda. Ne mutlu ki, Ramazan Bayramı, günahlarımızdan arındığımızın ve Rabbimize tam yöneldiğimizin şuuruna erdiğimizin bayramıdır.

10. YENİLENME VE DEĞİŞME BAYRAMIDIR

Ramazanda çok şeyler öğrendik. Öğrenmek; değişip yenilenmektir. Ramazan Bayramı, yenilenmiş ve değişmiş biri olarak yeni bir yıla başladığımızın bayramıdır.

11. SEVİNMEK VE SEVİNDİRMEK BAYRAMIDIR

Yakınlarımızı, dostlarımızı, kimsesizleri ve yoksulları ilgi ve sevgi ile kucakladık bu ayda. Elimizden geldiği kadar yardımda bulunmaya çalıştık. Onları sevindirdik, biz sevindik. Ramazan Bayramları, sevindirdiklerimizle birlikte sevindiğimizin bayramıdır.

12. PEYGAMBERLER KOROSUNA KATILDIĞIMIZIN BAYRAMIDIR

Namaz, oruç gibi ibadetler Hz. İbrahim’den itibaren vardır. Bütün peygamberler namaz kılıp oruç tuttular. Hacca gidip telbiye söylediler. Biz de bu ramazanda onların safına katıldık, oruçlarımızı birlikte tuttuk. Ramazan Bayramı, peygamberler safına ve korosuna katıldığımız mutluluğunun bayramıdır.

13. HZ MUHAMMED’İN ÖRNEKLİĞİNE UYDUĞUMUZUN BAYRAMIDIR

Peygamberimiz bize vahyi eksiksiz getirdi, örnek oldu ve orucu yeniden hatırlattı. Biz de orucumuzu Resulün getirdiği son vahye uygun olarak tuttuk. Bu Ramazan Bayramı, Mahşerde imanımıza şahitlik edecek Peygamberimize mahcup olmamanın ve yüz aklığımızın bayramıdır.

12. RABBİMİZİN ÖĞÜDÜNÜ TUTTUĞUMUZUN BAYRAMIDIR

Bize öğüt vermişti Yaratanımız: “Oruç tıpkı sizden öncekilere olduğu gibi size de yazıldı (Bakara 2:183)”. Biz de bu öğüde uyduk ve bir ay oruç tuttuk. Bu halde Ramazan Bayramı; “Öğüdünü tuttuk Rabbimiz” demenin bayramıdır.

Ramazan Bayramı; Rabbimizin hatırını önde tuttuğumuzun bayramıdır.

Ramazan bayramı; “Senin dediğini yapıyoruz güzel Allah’ım” demenin bayramıdır

Bana da sadece “Bayramınız mübarek olsun” demek kalıyor.

Rabbimiz! Bize bayram içinde bayramlar lütfediyorsun.  Biz de Seni sınırsızca övüyor ve çok seviyoruz Allah’ım.

Hayırlar diliyorum
Ankara, 13 Mayıs 2021

Bunlar ilginizi çekebilir...

Bir yanıt yazın