“DÜNYA ÇİKOLATA GÜNÜ”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Değerli Dolunay Dergi Okurları;

Türkiye’nin ve Dünyanın sıkıntılı günlerine inat bugün sizlere güzelliklerden ve “Tatlı”lıklardan bahsetmek istiyorum. Çünkü içinde bulunduğumuz gün “Dünya Çikolata Günü”. Böyle saçma gün olur mu, diye düşünmeyin hemen. Toplum olarak akıl sağlığımızı kaybetmeye başladığımız şu günlerde deşarj olmaya o kadar ihtiyacımız var ki… Bulduğumuz her saçma günü fırsata çevirip, dünyayı yaşanabilir olarak görmeye başlamalıyız yoksa durum vahim!

Bu günün hatırına çikolatalarınızı ve en iyi işbirlikçisi kahvenizi hazır ederek, yazımıza eşlik etmenizi öneririm. Bayram dolayısıyla hepimizin evlerinde çikolata olduğunu varsayıyorum 🙂

çikolata günü2

Çikolatanın ana maddesi olan kakaonun, maymunlar tarafından bulunduğunu biliyor muydunuz? Rivayet odur ki; maymunlar kakao çekirdeğini kırıp açarak, içindeki beyaz posayı emmeyi pek severlermiş. Maymunların Kakao meyvesine olan bu ilgisi, yağmur ormanında yaşayan köylülerin de dikkatini çekmeye başlamış ve köy halkı hayvancıkları taklit ederek posayı emmeye başlamışlar. Sonra bakmışlar ki bu kakao çekirdekleri çürüyünce daha güzel kokmaya başlamış. Bunun üzerine çiftçiler, bu çekirdekleri içeceğe çevirmişler. Bu içeceğe de “chocol haa” adını vermişler. Yani Sanıldığı gibi çikolata ilk katı halde değil, sıvı halde üretilmeye başlamış.

Picture 118

Çikolatayı ilk bulan halkın Mayalar, yaygınlaştıranın ise Aztekler olduğuna dair bilgiler bulunmaktadır. Ancak ne yazık ki uzun süre bu güzel bitkiye sadece varlıklı insanlar ulaşabilmiş. Hatta öyle ki, kakao çekirdeğinin para olarak kullanıldığı dönemler olmuş.

Çikolatanın Avrupa’ya götürülmesine Kristof Kolomb öncülük etmiş fakat beklenilen ilgiyi görememiş. Çikolatanın dünyaya ihraç edilmesi Hernando Cortés zamanında gerçekleşmiştir. Dünyaya ihraç edilmesine edilmiş ama çikolata keyif ve zevk veren bir madde kabul edildiği için, kimi dini çevreler ve kiliseler tarafından yasaklanmış.

19.yüzyılda Kakao ve şekerin fiyatının düşmesi, serbest ticaret ve dini prosedürlerin aşılmasıyla çikolata herkesin ulaşabileceği bir yiyecek olabilmiş.

Dünya Çikolata Günü veya diğer adıyla uluslararası çikolata gününe dönecek olursak; 7 Temmuzda kutlanmasının nedeni, çikolatanın bu tarihte Avrupa’ya girmiş olması.

Günümüzde çikolata sevmeyen insan neredeyse yok denecek kadar azdır ve yapılan çeşitli araştırmalarda dozunda alınan bitter çikolatanın insan sağlığı açısından pek çok faydalı özelliğine rastlanmıştır. Bunlardan bazıları:

6906905289_ef64beb1f9_b

  • İyi bir antioksidandır. Çikolatanın içinde bulunan antioksidan yeşil çaydan üç kat daha fazla.
  • Zengin bir kalsiyum kaynağı
  • Endorfin hormonu sağlayarak, mutluluk veriyor.
  • Yüksek tansiyonu düşürdüğüne, kalp hastalıklarını engellediğine, damar sertleşmesini önlediğine, kötü kolesterolü düşürdüğüne/ iyi kolesterolü arttırdığına dair önemli bulgulara rastlanmıştır. ( Flavanol adı verilen maddenin damarların genişleme kabiliyetini artırdığı anlaşıldı.)
  • Güneşin zararlı etkilerine karşı deriyi korur.
  • Kilo vermenize yardımcı olur.
  • Diyabeti önlendiğine dair araştırma sonuçlarına rastlanmıştır.
  • Stresi azaltır. İnsanın kendisini daha iyi hissetmesine yardımcı olur.
  • Beyin için faydalıdır.

Yine de sağlık sorunu yaşayanların doktorlarına danışarak, çikolata tüketmesini öneririz.

Bu faydalı yiyeceğin hayatımıza mutluluk katması dileğiyle, Çikolata severlerin mutlaka izlemesi gereken iki film önerisiyle yazımı noktalıyorum. Filmlerden ilki,  Johnny Depp ve Carrie-Anne Moss’un başrolünü paylaştığı “Çikolata” filmi, diğeri ise neredeyse bir klasik haline gelen “Charlie’nin Çikolata Fabrikası”.

Keyifli Seyirler ve çikolata tadında güzel hayatlar…

8584672873_a69bcbccca_k

KAYNAKÇA:

1)Daynes, Katie, Çikolatanın Hikâyesi

2)http://www.medicalnewstoday.com/articles/270272.php

3http://www.telegraph.co.uk/food-and-drink/healthy-eating/chocolate-10-health-reasons-you-should-eat-more-of-it/

Bunlar ilginizi çekebilir...

Bir yanıt yazın