Ülkemizde belediyeler ve ülke yönetimimizin gereğini yapmaması nedeniyle “Sokak Köpekleri” çoğaldı, "tehlike arz ediyorlar," diye, hayvan hakları yanlış seyir izliyor. Bu nedenle; "Dünya Hayvanları Koruma Günü"nü kutlamıyoruz. Sadece; dünyada ve Ülkemizde hayvanların yaşam hakkına saygı gösterilmesi için farkındalık oluşturulmasını diliyoruz.

Türkiye’de Kadına SeçmeSeçilme Hakkı Tanınması, Ankara’da Bilim Merkezli Kutlandı

ETKİNLİK

 

Aslında bir gün önce, Anıtkabir’de başlatımıştı Etkinlik…

Cumhuriyet kazanımlarıyla dik duruş kazanan, TÜRKKAB mensubu akademisyen kadınlar, önce Atatürk’ü anıt mezarında ziyaret ederek, minnet ve şükranlarını sundular.

Ertesi gün; 5 Aralık 2023 sabahında AHBVÜ’nin Farabi Salon’nda da Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınmasına İthafen” Cumhuriyetimizi Taçlandıran Kadınlar” Sempozyumu gerçekleştirildi.

Sempozyuma Katılan Milletvekilleri ve Düzenleme Kurulu Üyeleri

Genel Merkezi İstanbul’da olan Türk Kadın Akademisyenler Birliği TÜRKKAB (Ankara İl Temsilciliği) ve Ankara HBV Üniversitesi (Kadın ve Aile alışmaları Uygulama ve  Araştırma Merkezi)iş birliği ve Keçiören Belediyesi’nin katkıları ile yapılan etkinliğe kadın siyasetçiler, Türkiye’nin birçok ilindeki üniversitelerden kadın akademisyenler, alanlarında öne çıkmış eğitimci, sporcu ve sanatçı kadınlar katıldı.

 Etkinlik, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün; “Milletimiz güçlü bir millet olmaya azmetmiştir. Bunun gereklerinden biri de kadınlarımızın her konuda yükselmelerini sağlamaktır. Bundan dolayı kadınlarımız ilim ve fen sahibi olacaklar ve erkeklerin geçtikleri bütün öğretim basamaklarından geçeceklerdir.” Sözüyle başlatıldı.(ilerleyen dakikalarda Atatürk’ün kadınlarla ilgili başka tespitleri de dile getirildi)

Programa başlamadan, Kurtuluş Savaşı’mızın Başkomutanı ve Kurucu Cumhurbaşkanımız  Gazi Mustafa Kemal Atatürk  ve bu vatan için hayatını ortaya koyan bütün Şehitlerimiz ve Gazilerimiz için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı, ardından  İstiklal Marşı okundu.

Etkinliğin açılış konuşmasını Türk Kadın Akademisyenler Birliği TÜRKKAB Başkanı Prof. Dr. Mualla Uydu Yücel yaptı. Konuşmasına; önceki etkinlikleri çerçevesinde TÜRKKAB’ı tanıtarak başlayan Prof. Dr. Mualla Uydu Yücel, 5 Aralık 1934 tarihinin, Türk kadınlarının vatandaşlık haklarının siyasi ve toplumsal anlamda zirve olduğunu, aynı zamanda dünyaya da örnek olduğunu, bu nedenle etkinliğin bugünün yıldönümünde yapıldığını belirtti.

Ardından; AHBVÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı -İcra Heyeti’nden müzik dinletisi yer aldı.

Kemanlar: Süleyman Ali Ünver ve Kerem Mermertaş, Kanun: Koray Erdoğan, Viyolonsel: Yiğit Ateş, Ritim Saz: Halil Sezai Ünsal eşliğinde, Solist: Ayşenur ÖNER, kadın bestekarlar: Mehveş Hanım, Neveser Kökdeş ve Kevser Hanım’dan şahane klasik eserleri çok güzel bir şekilde icra etti.

Çok büyük beğeni alan bu müzik dinletisinden sonra sanatçılara teşekkür plaketi verildi ve Sempozyum oturumlarına geçildi.

Siyasette Kadın Oturumu:

AHBVÜ Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Müdürü Doç. Dr. Hatice Koç’un yönettiği “Siyasette Kadın” oturumuna, TBMM’de grubu bulunan 3 partinin kadın milletvekilleri katıldı. MHP MV Arzu Erdem, AKP MV Radiye Sezer Katırcıoğlu ve İyi Parti MV Şenol Sunat, siyasetle ilgilenmelerini sağlayan düşünce, olay ve kişilerden bahsettikleri kişisel tanıtımlarını, siyasi kariyerlerinde karşılaştıkları, yaşadıkları olaylar ve yaptıkları çalışmalar ve Partilerindeki kadın algısı ve olgusu odağında sürdürdüler. Milletvekillerinin ortak mesajları, kadınlar siyasete daha çok ilgi göstermeli ve bu mümkün olduğunca erken yaşlarda yapılmalı, noktasında oldu.

Öğleden sonraki  oturumlar:

Cumhuriyet ve Kadın Hakları:

Oturumu Başkanı AHBVÜ Güzel Sanatlar Fak. Dekanı Prof. Dr. Mehtap Bingöl idi. Cumhuriyet Dönemi kadın hakları uygulamalarına değindi. Kadınların seçme ve seçilme hakkı başta olmak üzere, kadınlara eşit vatandaşlık hakları verilmesinin en önemli cumhuriyet kazanımı olduğuna, bunun için Atatürk’e ve Cumhuriyete şükran ve minnet duyduğumuza değindi.. Konuşmacı olarak; AHBVÜ Hukuk Fakültesi Öğr. Üyesi Prof.Dr. Sevgi Gül Akyılmaz ve Doç.Dr. Huriye Reyhan Demirci katıldı.

Yönetim, Akademi ve İş Dünyasında Kadın:

AHBVÜ Edebiyat Fak. Dekanı Prof.Dr Nurşen Özkul Fındık’ın yönettiği oturumda konuşmacılar; Keçiören Belediye Başkan Yardımcısı Sabiha Akdemir, YÖK Kadın Çalışmaları Birimi Kurucusu/ Eski Rektör Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu, İş Kadını Süheyla Cebi Karahan ve İş Kadını Şöhret Pakiş oldu. İlk Kadın Vali Lale Aytaman(sağlık sorunları nedeniyle katılamadı)

Kültür, Sanat ve Sporda Kadın:

Oturum Başkanlığını TÜRKKAB Ankara Temsilcisi ve Etkinliğin Düzenleme Kurulu Başkanı/AHBVÜ Edebiyat Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr Meşküre Yılmaz yaptı. Yılmaz; “Kadınların başarılarındaki en önemli faktörün, ‘vazgeçmemek’ olduğunun görüldüğünü” vurguladı ve Cumhuriyetimizin kadına bakışının kültür, sanat ve sporda kadınları nasıl etkilediğini ve günümüzde Türk kadınlarının geldiği yeri ve önemini dile getirdi. Oturum konuşmacıları: Fifa Kokartlı İlk Türk Kadın Hakem Prof.Dr. Lale Orta ve Milli Voleybolcu Başak Koç idi.

Duayenlere Saygı:

Oturumu Malatya İnönü Üni. Fen-Ed.Fak. Tarih Bl. Başkanı Prof.Dr Neslihan Durak yönetti.  Konuşmacı: Ekonomist, Yazar, Siyasetçi Ülker Güzel, yaptığı önemli tespitlerle dikkat çekerken, Türk Ocakları Ankara Şube Başkanı Eğitimci Türkan Hacaloğlu mazereti dolayısıyla Sempozyuma katılamadı.

Bütün oturumlarda; akademisyen bilim kadınları, alanları çerçevesinde Türkiye ve dünya kıyası da yaparak bilgiler verirken; kültür-sanat ve spor alanında öne çıkmış kadın konuklar da mesleki kariyerleri, alanları ve bu alandaki kadın kimliğine toplumsal bakışımızın süreci hakkında bilgilendirmeler yaptılar.

                                                                 Sempozyumun sonunda, katılımcılara teşekkür plaketleri verildi.

 

Etkinliğin Başarılı Sunumunu atlamamak gerekir.

Sunucu Doç.Dr.Kamelya Tekne de -en fazla doktora öğrencisi olduğunu düşündürecek kadar- genç bir akademisyendi. Gün boyunca Sempozyum konularını içselleştirmiş olarak başarılı bir şekilde takdim ettiği için takdirleri aldı.

SONUÇ:

Etkinlik, Türk kadınlarının Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana elde ettiği siyasi, sosyal ve ekonomik haklardaki ilerlemeyi gözler önüne serdi. Öte yandan; program boyunca kadın akademisyenlerin birbirleriyle, öğrencileriyle, üniversite dışından gelen izleyicilerle doğru iletişimi, ilişkilerindeki nezaket ve saygı dikkate değerdi.

#TürkiyeCumhuriyetinin100.Yılı

#Kadın

#SeçmeSeçilmeHakkı

Bunlar ilginizi çekebilir...

Bir yanıt yazın