23 NİSAN 1920; Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. ATATÜRK; “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir!” diye açıkladı, o gün, “HAKİMİYETİ MİLLİYE BAYRAMI” oldu ve çocuklara armağan edildi. 1923'te “ÇOCUKLARIN ROZET BAYRAMI”, sonrasında “ÇOCUK BAYRAMI” adını aldı, 1929'da iki bayram birleştirilerek “HAKİMİYETİ MİLLİYE VE ÇOCUK BAYRAMI" oldu... "23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI" Kutlu Olsun! Türk çocukları başta olmak üzere bütün çocuklar daima özgür, güvende ve mutlu yaşasın…

Ülkü Demiray,“Cümbez’in Kızı” Eseriyle “2023 Emine Işınsu Roman Ödülü”Sahibi oldu

 2023 Emine Işınsu Roman Ödülü, “Cümbez’in Kızı” Romanına Verildi

A.Ü. Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nin Farabi Salonunda gerçekleştirilen etkinlik, panel ve tören olmak üzere iki bölümden oluştu.

Programın açılış konuşmalarını Tertip Komitesi Başkanı Prof. Dr. İskender Öksüz ve Prof. Dr. İlber Ortaylı gerçekleştirdi.

Öksüz, merhum eşi Emine Işınsu adına birincisi gerçekleştirilen roman ödüllerinin amacını şöyle açıkladı:

“ … İş veren tecrübeli eleman istiyor ama tecrübe edinmeniz için işe girmeniz lazım. Tecrübeli olmadığınız için işe giremiyorsunuz, işe giremediğiniz için tecrübeli olamıyorsunuz. Yazarlıkta biraz böyle. Tanınmış olmadığınız için yayınlamıyorlar eserlerinizi, eserleriniz yayınlanmadığı için tanınamıyorsunuz. Bunu kırmak temel hedeflerimizden biri. Işınsu bu maksatla Töre Dergisi zamanında “Dündar Taşer RomanArmağanı” adıyla roman yarışması düzenlemişti. Bilahare tiyatro eseri yarışması da düzenledi ve şimdi isimlerini bildiğiniz bazı yazarlar o yarışmaların sonucunda kamuoyuna çıktı.”

                                  Program, Panel ile devam etti.

Yöneticiliğini A. Yağmur Tunalı’nın yaptığı Panelin katılımcıları: Prof. Dr. Bilge Ercilasun, Prof. Dr. Belkıs Gürsoy, Dr. Emine GözdeÖzgürel idi.Tunalı konuşmacıları taktim ederken özellikle unvan/ titr belirtmediklerini çünkü sanat önünde herkesin eşit olduğunu söyledi.

Yarışma seçici kurulunda da olan İlber Ortaylı, Bilge Ercilasun ve Yağmur Tunalı, kısmen kitaplarının değerlendirmesini de yaptıkları Emine Işınsu ile ilgili olarak, yakın dostluklarından hareketle, yazarın hayata geçirdiği bazı çalışmaları da izleyiciyle paylaşmış oldular.

Programın son bölümü olan ödül töreninde Ülkü Demiray’a ödülünü Prof. Dr. İskender Öksüz’ün elinden aldı.

Öksüz 2. Emine Işınsu Roman Ödüllerinin 2025 yılında sonbaharda aynı jüriyle yola devam edeceğini söyledi.

Emine Işınsu, bir dönem gençlik üzerinde büyük etkisi olan “Töre” dergisini çıkarmış ve yönetmişti. Emine Işınsu’nun edebî kişiliğine dair yüksek lisans ve doktora tezleri de yazılmıştı. Işınsu’nun, “Bir Yürek Satıldı oyunu, Küçük Dünya romanı dizi olarak çekilmiş ve TRT’de yayınlanmıştı.

Bunlar ilginizi çekebilir...

Bir yanıt yazın