23 NİSAN 1920; Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. ATATÜRK; “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir!” diye açıkladı, o gün, “HAKİMİYETİ MİLLİYE BAYRAMI” oldu ve çocuklara armağan edildi. 1923'te “ÇOCUKLARIN ROZET BAYRAMI”, sonrasında “ÇOCUK BAYRAMI” adını aldı, 1929'da iki bayram birleştirilerek “HAKİMİYETİ MİLLİYE VE ÇOCUK BAYRAMI" oldu... "23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI" Kutlu Olsun! Türk çocukları başta olmak üzere bütün çocuklar daima özgür, güvende ve mutlu yaşasın…

Buldurup ( Boldurak) Mantı

mantı

Uygur Geleneksel Yemeği

Buldurup Mantı

Malzeme:

  • Su — 300gr
  • Maya — 40gr
  • Un — 500gr
  • Kıyma — 500gr
  • Soğan — 1 adet
  • Şeker —  1 çay kaşığı
  • Sıvı yağ — 2 yemek kaşığı
  • Baharat  — zevke göre

Porsiyon: 5-6 kişilik

  1. Hamur için bize maya, şeker ve sıvı yağ lazım olur. İlk önce mayayı ılık su ile biraz karıştırıp hazır kıvamına geldiğinde bir leğene koyuyoruz. Sonra şekel ve sıvı yağ ilave ediyoruz. Her şeyi karıştırıp biraz un ilave ederek hamuru yoğurmaya başlıyoruz. Hamur çok sert olmayacak. Üstünü kapatıp sıcak bir yere koyun. Hamuru bekleme esnasında 2 ya da 3 kere yoğurmanız lazım (ne kadar fazla yoğurursanız o kadar hamurunuz tadı güzel, hafif ve nefis olur).
  2. Şimdi – kıymaya gelelim. Et – eğer yemeğinizin harika olmasını istiyorsanız eti kendiniz doğrayın, çok küçük ve ince olmalı. Soğan – çok küçük ve ince doğramalısınız (sakın makineden soğanı geçirmeğin tadı hiç güzel olmayacak ve etiniz ceviz kabuğu gibi sert olacak). Baharat- karabiber, kimyon veya kişniş tozu ilave edin ve her şeyi güzel bir şekilde karıştırın.
  3. Mayalanmış ve hazır olan hamuru son kez yoğurup küçük aynı boyutta parçalara bölüyoruz ve yuvarlak şekle getiriyoruz. Her parçayı çay tabağın boyutuna kadar yuvarlak şeklinde açıyoruz. Ortasına kıymayı yerleştirip kenarların ucundan cimcikleyerek kapatıyoruz.
  4. 40-45 ateşte pişecek.
  5. Hazır! Afiyet olsun!

boldırak mantı             buldurak mantı

Nargiza Rahmancan

Kırgızistan’ın Jalalabad şehrinde dünyaya geldi. Uygur kökenli bir Kırgızistan vatandaşıdır. Jalalabat Devlet Üniversitesi Bilgisayar Fakültesi(2 yıl)) ve Halkların Dostluk Üniversitesi. A.Batyrov Yabancı Diller(İngilizce- Rusça) ve Edebiyat Fakültesini(5 yıl) bitirdi. İyi derecede Rusça ve İngilizce bilen Rahmancan Özbekçe, Kırgızca ve Türkiye Türkçesi’de bilmektedir. Türkiye’de serbest tercümanlık, turist rehberliği ve bireysel yabancı dil eğitmenliği yapmaktadır.

Bunlar ilginizi çekebilir...

Bir yanıt yazın