23 NİSAN 1920; Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. ATATÜRK; “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir!” diye açıkladı, o gün, “HAKİMİYETİ MİLLİYE BAYRAMI” oldu ve çocuklara armağan edildi. 1923'te “ÇOCUKLARIN ROZET BAYRAMI”, sonrasında “ÇOCUK BAYRAMI” adını aldı, 1929'da iki bayram birleştirilerek “HAKİMİYETİ MİLLİYE VE ÇOCUK BAYRAMI" oldu... "23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI" Kutlu Olsun! Türk çocukları başta olmak üzere bütün çocuklar daima özgür, güvende ve mutlu yaşasın…

Türksoy’un, Türk Devlet ve Topluluklarının 25. Bağımsızlık Yıldönümü Konseri Ankara’yı salladı

image-4

Türk Kültürü Uluslararası Teşkilatı Türksoy’un organize ettiği konserler dizisinde 25. Yıl büyük konseri başkent Ankara’da gerçekleşti.

Konser, 3 Ekim Türk Dünyası İşbirliği Gününde ve Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarının 25-yıldönümüne ithafen düzenlendi.

Türksoy Halk Çalgıları Orkestrası ile İzmir Devlet Türk Dünyası Müzik ve Dans topluluğunun birlikte sunduğu konser, Ankaralı sanatseverleri bir araya topladı. Konsere gelen sanatseverlerin sayısı o kadar fazla idi ki çoğunluk ayakta izledi ve geri kalanı da salona sığmadı.

image-5

Ankara’nın merkezinde bulunan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser salonunda gerçekleşen konserin bütününü TRT kaydetti.

Türkiye Cumhuriyetinin milletvekilleri, Tük Dünyasıyla ilgili bakanlık yetkilileri, çeşitli uluslararası kuruluşların temsilcilerinin de izlediği konserde; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Saha Yakut, Tataristan, Başkurdistan, Tuva, Gagavuz yeri ve Türkiye’nin sanatçıları hünerlerini sergiledi.

image-6

Kazakistan’dan ünlü bestekâr Kurmangazı’nın “Aday” eseri ile başlayan konser dünyaca ünlü yakut sanatçı Yuliana Krivoşapkina’nın performansıyla devam etti. Ağız komuzu ile bazen kurt olup uluyan, kuş olup uçan ve at olup koşan Yuliana misafirleri Saha ülkesine götürüp getirdi.

700 kişilik salona 1200 kişinin sığmaya çalıştığı konser sırasında Başkurtların Kuray’ı, Gagavuzların Nay’ı, Özbeklerin Doyra’sı, Tatarların Akardeon’u Azerbaycan Türklerinin Tar’ının sesi yankılandı.

Kazakistan’dan Aycan Junısova, Başkurdistan’dan Mılıauşa Haibullina, Kırgızistan’dan Aliya Rahimova, Meerim Tokmambetova ve Zhanıl-Mırza Medetbekova gibi dansçılar bazen kuğu oldu, bazen de “sarı gelin” oldu.

Henüz yeni kurulmuş olmasına rağmen Türksoy Halk Çalgıları Orkestrası, icrası ile gönülleri mest etti.

Türksoy’un Türk Dünyası kültürü ve sanatını yakından takip eden Ankara seyircisi konserden memnun ayrıldı.

Manevi açıdan doyurucu geçen konserden sonra misafirlerin çoğunun gözlerinden, Atayurt’tan gelen sanatçıların katılacağı bu gibi etkinliklerin çoğalması dileklerini okur gibiydik.

image-7

Torgın Sultankızı

1975 yılında Kazakistan’ın batısında doğdu. Orta ve lise eğitimini memlekette tamamladıktan sonra üniversite için Türkiye’ye geldi. Gazetecilik mezunu olan Torgın Sultankızı, yayıncılık alanında çalışıyor.

Bunlar ilginizi çekebilir...

Bir yanıt yazın