MERKÜR GÜNEŞİN KALBİNDE!

MERKÜR Gezegeni, Dünya ile Güneş arasında…

Bugün çok heyecanlıydım. Yaklaşık 9 yılda bir gerçekleşen bir gökyüzü olayını Ankara Üniversitesi rasathanesine giderek izledik.

Resim6

 

Merkür gezegeni, Dünya ile Güneş arasından geçiyor. Merkür gezegeni 100 yılda sadece 13 ya da 14 kez Dünya ile Güneş arasından geçiyor… Ben şimdi 9 yaşındayım, belki bu olay tekrar yaşandığında 18 yaşında olacağım. Bu gökyüzü olayını izlemek benim için büyük bir fırsattı ve okulumuzun astronomi etkinliği grubundaki arkadaşlarımla gittik. Günlerdir bu anı heyecanla bekliyordum.

Siyah bir nokta gibi…

Sonunda o an geldi ve arkadaşlarımla rasathanedeydik, oraya başka okullardan da pek çok meraklı öğrenci geldi. Tutulma nedeniyle Güneş’e çıplak gözle bakmak, ciddi göz problemlerine sebep olabileceği için, güneş gözlükleri bile bu noktada zayıf kalabilir dedi öğretmenlerimiz. Merkür’ü tam olarak görebilmek için rasathanenin teleskoplarını kullandık. Merkür gezegeni tutulma sırasında Dünya üzerinden bakıldığında Güneş üzerinde siyah bir nokta gibi göründü.

merk

9 Mayıs 2016 Merkür’ün Güneş ile Dünya arasındaki hali

Annem bu olaya “MERKÜR GÜNEŞİN KALBİNDE! BİR DİLEK DİLEYİN! “Demez mi!.. Hep birlikte ailecek kalbimizin özünden dilekler diledik, ülkemize ve dünyaya barış ve huzur diledik. Güneş krallığını bir süreliğine MERKÜR’e bırakıyormuş. Olayın etkisi yaklaşık olarak bir yıl sürecekmiş. Beni en çok şaşırtan ise dünyada ilk gözlemevini(rasathaneyi) Türklerin kurması oldu.  Daha sonra bu konuyu internetten biraz araştırdık.

Dünyada ilk gözlemevi(rasathane) on ikinci asrın başlarında Kahire’de inşa edilen Al Agdal gözlemevi olarak bilinmekte, ancak bu gözlemevinin ömrü çok kısa olmuş. Devrin en modern ve en büyük gözlemevi, 1257 yılında Azerbaycan ‘da Meraga şehri civarındaki bir tepe üzerinde, Nasirüddin Tusi tarafından kurulan gözlemevidir. Bu gözlemevinin kütüphanesinde 400 cilde yakın kitap olduğu söylenmekte… İlhanlı hükümdarı Gazan Han da 1300 yılları civarında kendi ismi ile anılan ve Meraga rasathanesinden daha küçük bir rasathane yaptırmıştır.

Araştırmalarımda ayrıca; uzaya ilk giden astronotun da Sovyet Astronot denilen Yuri GAGARİN adlı bir Yakut Türkü olduğunu ve bugünkü Kazakistan Türk Devleti olan Kazakistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’ndeki Baykonur uzay üssünden fırlatılan Vostok adlı roket ile uzaya çıktığını da öğrendim. Yakut Türkü Gagarin, uzaya çıkan ilk insan olarak, 12 Nisan 1961 tarihinde, dünyanın yörüngesinde bir tur attıktan sonra, Saratov ili Engels kasabasına normal iniş yapmış…

Bugün hayatımın en önemli günlerinden biriydi, hem çok şey öğrendim hem de gezdim.

20150913_154813_HDR (1)

Teoman Babür Birer

2007 Ankara doğumluyum. İkiz bir kız kardeşim var. Jale Tezer Koleji 4. Sınıf öğrencisiyim. Bilime meraklıyım. Özellikle bilim kitapları okurum, kitap kurdu sertifikalarım var. Basketbol oynarım. Dolunay Dergi Çocuk/Genç kategorisinde yazıyorum.

Bunlar ilginizi çekebilir...

Bir yanıt yazın