Azerbaycan'da 7 Şubat 2024 Çarşamba Günü Yapılan ve 30 Yıl Sonra Ermeni İşgalinden Kurtarılan Dağlık Karabağ Bölgesinde de Sandıkların Kurulduğu, 8. Cumhurbaşkanlığı Seçimini, Mevcut Cumhurbaşkanı İlham ALİYEV Büyük Farkla Kazandı. Yeni Dönem, Kardeş Azerbaycan Devleti ve Halkı için Hayırlı, Uğurlu olsun…

Kosova Meclisi Cumhurbaşkanını Seçti

Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani-Sadriu   

Meclis Kadın Aday Osmani-Sadriu’ya Cumhurbaşkanlığı Yetkisi Verdi. 

Kosova Meclisi Başkanı hukuk profesörü Vjosa Osmani-Sadriu, Kosova’nın geçici cumhurbaşkanı oldu. 2011-2016’da görev yapan Atifete Jahjaga’nın ardından ülkenin ikinci kadın cumhurbaşkanı olurken, bu seçim aynı zamanda  kuzey komşu Romanya’nın  hemen üstündeki Gagavuzya’nın genç, dinamik kadın başkanına duyulan sevgi ve güveni de yansıttı.

(Kosova Fiziki Haritası)

          Günümüz Balkan Haritası

Balkanların Kalbi, AB’nin göz bebeği Kosova

Bağımsız Devlet, Balkanlar’ın kalbi konumundaki Kosova Meclisi’nde 120 milletvekili bulunuyor. Birinci ve ikinci turlarda seçim için gerekli olan üçte iki çoğunluk elde edilemeyen seçim 3. turda gerçekleşti. 82 milletvekili katıldığı 3. tur oylamada 71 oy olan 38 yaşındaki Osmani, Kosova’nın yeni Cumhurbaşkanı oldu. Osmani’nin rakibi Nasuf Bejta ise seçimlerde hiç oy alamadı,11 oy geçersiz sayıldı.
Osmani, ülkenin 2008 yılında bağımsızlığını ilan etmesinden bugüne kadar geçen 13 yılda Kosova’nın 5’inci cumhurbaşkanı oldu. Önceki Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Lahey Uluslararası Savaş Suçları Kosova Özel Mahkemesi tarafından hakkında hazırlanan savaş suçları iddianamesinin kabul edilmesinin ardından istifa etmiş ve Osmani, Kasım 2020’den seçim dönemine kadar cumhurbaşkanı vekili olarak görev yapmıştı.
1999 yılında Birleşmiş Milletler kontrolü altına alınan Kosova, 2008 yılında Sırbistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmişti. Sırbistan Kosova’nın bağımsızlık ilanını kabul etmemiş olsa da Mart 2020’de 97 ülke tarafından tanındı.

Kosova AB Üyesi
Bağımsızlık ilanının ardından Kosova Avrupa’nın 50. ülkesi  olarak AB üyesi de oldu ve güvenlik kontrolü de BM’’den Avrupa Birliği’ne geçti. Kosova’daki Avrupa Birliği temsilciliği, bundan sonra Uluslararası Sivil Temsilcilik adı altında hizmet verecek. Ülkede AB ülkelerinden 1900 polis ve yargı mensubu görev yapacak.

Prizren Gezi Rehberi: Kosova Topraklarında Osmanlı İzleri |
Kosova,1389-1913 yılları arasında Osmanlı-Türk hâkimiyetinde kaldı. Bölgede Osmanlı devlet yönetimiyle beraber, Roma devrinden beri süregelen kargaşa ortamı durulurken, Türk nüfus arttı. Müslüman olmayan Türklerin yanı sıra, Müslüman Oğuz Türkleri de Balkan Savaşlarına kadar(1912)huzur içinde varlığını sürdürdü. Kosova’da Türkçe, genel kültür dili haline geldi. Bölgedeki Türk olmayan halklar da Türkçe ile, dinî konular başta olmak üzere kültürel yönden önemli bir gelişme gösterdiler. Kosova ve çevresi, Osmanlı Devleti’nin önemli bir kültür bölgesi oldu. Özellikle Arnavutlar, ortaya koydukları eserlerde, kültürel yönden çok rahat bir dönem yaşadıkları belirttiler.
Bununla birlikte 1800’lerin ikinci yarısında artan Hristiyan misyonerlik faaliyetleriyle karışıklık, bölücülük ağırlık kazandı. Bu gidiş, Arnavutluk devletinin kurulmasıyla başka bir yapıya evirildi. Kosova’da Arnavutlarla Türklerin ilişkileri de sekteye uğradı. 1878  Osmanlı-Rus Savaşı sonrası Sırplar Kosova’da hak iddialarını artırdı, bu iddia bağımsız Sırbistan kuruluncaya kadar sürdü.

Bunlar ilginizi çekebilir...

Bir yanıt yazın