Azerbaycan'da 7 Şubat 2024 Çarşamba Günü Yapılan ve 30 Yıl Sonra Ermeni İşgalinden Kurtarılan Dağlık Karabağ Bölgesinde de Sandıkların Kurulduğu, 8. Cumhurbaşkanlığı Seçimini, Mevcut Cumhurbaşkanı İlham ALİYEV Büyük Farkla Kazandı. Yeni Dönem, Kardeş Azerbaycan Devleti ve Halkı için Hayırlı, Uğurlu olsun…

Ülkemizde Beden Eğitimi Ve Spora Verilen Önem

526095_3518542278190_392849934_n

Van’dan Merhaba.

Ben Van’da göreve yapan bir Beden Eğitimi Öğretmeniyim. Bu yazımda okulumu ve branşımı siz değerli okuyuculara tanıtmak istiyorum.

 ‘Ortaokul Beden Eğitimi ve Spor dersi  öğretim  programının amacı; öğrencilerin yaşamları boyunca kullanacakları hareket becerileri, aktif ve sağlıklı yaşam becerileri, kavramları ve stratejileri ile birlikte öz yönetim, sosyal ve düşünme becerilerini geliştirerek bir sonraki eğitim düzeyine hazırlanmalarıdır. Fakat sert hava koşullarına sahip olan güzel ilimizde kapalı spor salonunun olmadığı okulumuzda bu amaca ne kadar hizmet ettiğimiz tartışılır. Öğretim yılının 5.5 ayını spor branşlarının teorik anlatımıyla geçirmekteyiz. Salon eksikliğinin yanında malzeme yetersizliğinden kaynaklanan sıkıntılar nedeniyle uygulama yetersizliği yaşamaktayız. Çok kalabalık sınıflara mevcut olan okulumuzda 4 beden eğitimi öğretmeniyiz ve en az 38 öğrenciden oluşan bazen dört bazen beş sınıfın aynı anda ders işlemesi etkinlik alanımızı kısıtlamaktadır. Okulumuzda spora yatkın çok yetenekli gençlerimiz olmasına rağmen çoğunlukla futbol dalına yönelim görmekteyiz. Bunun nedeni kanaatimce diğer spor branşlarına uygun malzeme ve oyun alanının olmamasının yanında söz konusu branşın ülkemizce sporun lokomotifi olarak görülmesiyle beraber fazla envanter gerektirmeyen ekonomik bir branş olmasıdır. Okulumuzun bulunduğu çevrenin sosyo-ekonomik yapısı da göz önüne alındığında çok yetenekli kız öğrencilerimiz olmasına rağmen aile desteği alamamızdan kaynaklı olarak maalesef kızlarımızı spora yönlendirmede yetersiz kalmaktayız. Ayrıca okul çevresinin durumundan kaynaklı  olarak açık alanda işlemeye çalıştığımız dersimize dışarıdan müdahaleler bulunmaktadır.(kendini toplumdan soyutlayan, okul çağında olup da örgün öğretimden çeşitli nedenlerle uzaklaştırılan genç bireylerin bu müdahalelerde ağırlığını fazlasıyla hissediyoruz)Bu durum öğrencilerimizi etkilediği kadar biz beden eğitimi öğretmenlerinin de iş güvenliğini tehlikeye sokmaktadır.

  Yakındığım diğer konu ise branşımıza verilen değerdir, DEĞERSİZLİK. Başarının sadece matematik problemi çözmeye, özne-yüklem bulmaya endeksleyen bir programda zeki, çevik, dinamik, hayatını sağlam temellere inşa eden barışçıl, pratik zekâlı, kendine ilke ve prensipler serisi oluşturan ve belirlediği bu değerler sisteminde organize bir şekilde yaşamını şekillendiren bireylerin yer alması şüphelidir. Bahsettiğim değersizliğimiz nedeniyle okul toplantılarımızda bile şahsen kendimi eğitim kadromuzun dışında hissetmekteyim; çünkü bir okulun başarısının tek ölçütü maalesef sınavlar olmuştur günümüzde.

  Spor, gençlerimizi kötü alışkanlık diye tabir ettiğimiz davranışlardan soyutlamanın püf noktasıdır. Beden eğitimi dersi ise sporun temelini teşkil etmektedir. Bir çocuğun masum ve doğal halini en tabii oyunla anlayabiliriz, Bir ülkenin reklamını en iyi sporla sanatla yapabiliriz ve tabiî ki bunların hepsini beden eğitimi dersinin  önemini kavramakla mümkün olur. Fakat yaşadığımız değersizlik fakültelerimizde bizlere öğretilen çoklu zekâ kuramlarıyla çelişmektedir. Yazmak istediğim bir hayli dertli cümlelerim var aslında ama sizi fazlasıyla yorduğumun farkındayım. Ancak bu yazıyı okumak için zaman ve emek harcayan herkesten ülkemizde spor çalışmalarına destek vermelerini, çocuklarını spora yönlendirmelerini ve hayatlarına daha çok hareket getirmelerini rica ediyor ve bekliyorum. Çünkü Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur…

421280_4338463495708_715647869_n 577823_3518422755202_731032896_n

Neslihan Tanık Çalgıç

10.10.1984 IĞDIR ‘da doğdum.İlk ve orta öğrenimimi Iğdır’da tamamladıktan sonra Kafkas Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor öğretmenliği bölümünü kazanıp 4 yıllığına Kars'a yerleştim.Okulum bittikten sonra memleketime dönüp 3 yıl kadar özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde Beden Eğitimi öğretmeni olarak görev yaptıktan sonra 2010 yılının eylül ayında tayinim Van'a çıktı.Hayatımın aşkıyla tanıştım evlendim ve hala Van’da ikamet etmekteyim.

Bunlar ilginizi çekebilir...

9 Responses

  1. mutluhan dedi ki:

    yine döktürmüşsünüz , emeğinize sağlık…

  2. Şefik Arpacı dedi ki:

    Bukadar ilgili aynı zamanda genç ve güzel bir öğretmene sahip oldukları için öğrencilerinizin çok şanslı olduğunu belirtmek istiyorum. Maalesef bizim yaşamımızda iş hayatına atıldıktan sonra neredyse sporu unutur hale geliyoruz. Sporu bir yaşam tarzı haline getirebilmek için sanırım daha öğrencilik yıllarında bu bilinci öğrencilere kazandırmak lazım. Kısıtlı imkanlara sahip olan yöremiz yinede doğası gereği bazı spor alanlarında başarı sağlanabilir örneğin dağ sporları kayak atletizm gibi… Siz değerli öğretmenlerin bence yapacağı en büyük katkı öğrencilere sadece okul yıllarında değil tüm hayat boyunca spor bilinci kazandırmak olacaktır, çünkü eskiden kalp krizi yaşlılarda görülen bir hastalık iken maalesef sedanter yaşam (hareketsiz yaşam) nedeniyle kalp krizi görülme yaşı kırk yaşının altına kadar inmiştir. Bu nedenle öğrencilere kazandıracağınız spor bilinci toplum sağlığını da önemli derecede olumlu etkilemektedir. Saygılarımla…

  3. Olcay dedi ki:

    Değerli meslektaşım gerçekten çok önemli konulara yer vermiş. Bu problemler sadece doğuda değil birçok yerde mevcuttur. Beden eğitimi ve spor dersi boş bir ders değildir. Özellikle doğu bölgelerindeki kız çocuklarının aileleri sportif faaliyetlerde kızlarına izin vermemekte ve kız çocuklarının gelişimine engel olmaktadır. Sporda gelen başarı çocuklara özgüven kazandırmakta ve daha iyi yerlere gelmelerine katkı sağlamaktadır.

  4. Murat dedi ki:

    Spor, gençlerimizi kötü alışkanlık diye tabir ettiğimiz davranışlardan soyutlamanın püf noktasıdır. Beden eğitimi dersi ise sporun temelini teşkil etmektedir. Bir çocuğun masum ve doğal halini en tabii oyunla anlayabiliriz, Bir ülkenin reklamını en iyi sporla sanatla yapabiliriz ve tabiî ki bunların hepsini beden eğitimi dersinin önemini kavramakla mümkün olur.(Beden eğitimi dersinin işlevselliği açısından yazınızın en çok beğendiğim bölümü bu)İnsanı büyük yapan kendi azmi ve sabrıdır. Tebrikler hocam

  5. Sefer dedi ki:

    Çok güzel bir yazı.Tebrik ederim.

  6. Oktay dedi ki:

    Değerli meslektaşim senin gibi bilinçli ve mesleğini severek yapan bir öğretmen ile çalişmak bana çok şey katiyor, çok önemli konulara güzel değinmişsin. Tebrikler…

  7. Serpil dedi ki:

    Ağzına yüreğine kalemine sağlık..çok güzel kelimelere dökmüşsün herkesin ortak düşüncesini. Çok tebrik ediyorum ve meslektaşın olarak senle gurur duyuyorum kaç yıldır bu konuda çabalarının canlı şahidi olarak ..

  8. Alper Kabakçı dedi ki:

    Sevgili meslektaşım;
    Öncelikle böyle bir makaleyi kaleme aldığın için teşekkür ederim.
    Bulunduğunuz ilin iklim koşulları ve spor salonunun olmaması sizi futbol dışında alternatif spor dallarına yönlendirebilir.

    Sınıf ortamında rahatlıkla oynanabilen bir spor dalı olan Dart’ı öğrencilerinize oynatabilirsiniz.

    Yaş, Cinsiyet ayrımı olmaksızın çok rahat bir şekilde oynanan bir oyun…

  9. doqan dedi ki:

    Millet olarak birçok sporda neden başarısız olduğumuzun bir cevabı niteliğindedir. Beden eğitimi derslerinde eşofman getirmeyenler aşağılanır, sağ baştan sayılır sonra kızlar voleybol oynamaya, erkekler ise futbol oynamaya dağılır. Ama çok değerli beden eğitimi hocalarının eminim imkanları olsa çok daha iyilerini yapacaklardır. beden eğitimini hakkını vererek yapacaksan spor tesisleri ( yüzme havuzuna kadar ) , duşlar, soyunma kabinleri, her spor düzeyi için gerekli araç gereç sağlanmalıdır. bu türkiye de olur mu? özel okula gidiyorsanız olur. devlet okullarında sınıfta soyunursunuz. gerisini yazmaya gerek bile duymuyorum. neslihan hanım güzel bir dille ifade ettğiniz için tesekkür ediyorum.

Bir yanıt yazın